Jane Austen 'szoknyájából bújtak ki'

Na nem kell semmi illetlenre gondolni a cím alapján, Dosztojevszkij (?) egyik mondását ferdítettem a saját használatra :)

Egyre-másra jelennek meg olyan könyvek, amik Jane Austen klasszikus regényeit veszik alapul. Az angol nyelvterületen már számos ilyen könyv született, ebben a bejegyzésben azt a keveset mutatom be, amiket magyarul is olvashatunk. (Nagy segítségemre volt ez a polc a molyon.)
 • Helen Fielding - Bridget Jones naplója sorozat (figyelem jön a 3. rész is ;)) - nagy kedvencem ez a sorozat, először hangoskönyvként hallgattam meg (nagy élmény Udvaros Dorottya előadásában ;)), ebben nem annyira hangsúlyos az austeni hatás, főleg mivel 'napjainkban' játszódik.
 • Jane Austen – Seth Grahame-Smith - Büszkeség és balítélet meg a zombik - ez az a könyv, amit 20 oldal után félbehagytam, ennyi sületlenséget összehordani...még jó hogy csak a könyvtárból vettem ki :D
 • Karen Joy Fowler - A Jane Austen könyvklub - a könyv felejtős, de a belőle készült film jó élmény volt.
 • Stephanie Barron Jane Austen nyomoz sorozata kellemes meglepetés volt, Az udvarház rejtélyét már olvastam, a második rész pedig kívánságlistás :)
 • Mary Robinette Kowal - Tünékeny illúziók könyvét most olvasom (épp ezért jött az ötlet a bejegyzés megírására :)), ez is egy sorozat része, egyelőre még nem tudok róla nyilatkozni, de jónak tűnik :)
A klasszikus regények folytatásait is olvashatjuk már: főleg Joan Aiken és Julia Barrett tollából. Nekem még nem volt szerencsém egy ilyen folytatáshoz sem, ezért nem tudok ítéletet mondani róluk, de a molyon egész jó értékeléseket kaptak. (Lazi kiadónál jelentek meg ezek a könyvek). Egy másik sorozat, amit a Büszkeség és balítélet folytatásának indult: Rebecca Ann Collins Pemberley krónikák sorozata, az ötlet jónak tűnik, de az értékelések alapján nem sikerült jól megoldani.

Szerintetek jó ötlet ilyen módon feldolgozni ezeket a regényeket? Olvastátok már a fenti könyveket? 

Megjegyzések

 1. Ezektől a folytatásoktól mindig a falat kaparom, pedig még egyet sem olvastam,de nem is értem a koncepciót... Más az, amikor egy történetből valami teljesen újat hoznak ki (pl. a Széles Sargasso-tenger a Jane Eyre mellett), abból még kisülhet valami jó is.
  A Tűnékeny illúziókért ma ugrok be a könyvtárba, aztán hogy mikor fogom besuvasztani az olvasmányaim közé, azt nem tudom. :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van ami bugyuta, tényleg rókabőr, de van egy-két gyöngyszem is :)
   A Széles Sargasso érdekel, olvastad már?
   Na akkor jó hogy előtúrtam ezt a posztot facebookra :D

   Törlés
 2. Ja és most látom, hogy ez egy régi posztod, de amúgy tök jó :)
  Csodálkoztam is kicsit, hogy a Tűnékeny illúziókat nem láttam nálad a molyon mostanában :D

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

na ehhez szólj hozzá ;)