Emylia Hall - Nyarak könyve

Annyira kíváncsi voltam már erre a könyvre! A könyvhéten jelent meg, és azóta is vágyakozva néztem, olvastam molyon az értékeléseket, végül kedves barátnémtől kölcsönkaptam :)

Lehet, hogy túl sokat vártam tőle, mert a molyos értékelésekben leírt nagy hangulat és varázslat nem kapott el; pedig a könyv 'mindent megtett': kis hazánkat egy gyönyörű és egzotikus helynek mutatja, ahol egy angol kislány kivirágzik és meglátja a természet és az élet szépségeit.

"Magyarország, az álmaim földje, a titkos helyem."
A történet elbeszélője és főszereplője Erzsébet Lowe, aki Devonban nőtt fel apjával. Anyukája magyar és az első hazai nyaralásuk alkalmával, a berlini fal ledöntése után, úgy döntött a szülőföldjén marad. Az angol apuka és a 9 éves kislány kettesben tér vissza a ködös Albionba; ám nem szakítják meg a kapcsolatot, Erzsi minden nyáron visszatér Magyarországra. Az Esztergom melletti kis házban, a Villa Serenában, anyjával Marika és élettársával, a festő Zoltánnal tölt néhány hetet.

A könyv 'jelenében' Erzsébet 37 éves, Londonban él, egy művészeti galériában dolgozik és igyekszik eltemetni magában a magyar nyarak emlékét. Egy nap egy csomag érkezik, abban egy fotóalbum, a Nyarak könyve, ami Marika élettársa, Zoltán küldött a nő halála után. Vajon mi történt a múltban, ami miatt Erzsébet nem akar emlékezni?
"Bár meg tudnánk tanulni a hétköznapokat ünnepelni, ahogy feltűnés nélkül kezdődnek, és jelentéktelen mederben folytatódnak. Mint a tegnapi nap, meg az előtte lévő, mikor kicsik és múlandók voltak a bosszúságok: egy kora reggeli fejfájás homályos pereme, a cukor kavarása közben kiömlött kávé, a hirtelen felismerés, hogy pirítóst tettem a sütőbe, és édes illata épp kezd kozmássá válni. Ezeket a napokat kéne megbecsülni. Az ilyen napokon kéne megállni, hálát adni."

Az album lapozgatása közben visszatérnek Erzsi emlékei, 9 éves korától, amikor az anyja elhagyta, később a varázslatos Villa Serenabeli nyaralások, a kamaszkor élményei, egy idegen kultúra megismerése.


Balaton, a kép a szerző facebook oldaláról
Összességben nagyon egyben van a történet, a szerkezete, a visszaemlékezések is jól voltak megoldva, és a helyszíneket is könnyen magam elé tudtam képzelni. Magyarként, pedig külön melengette a szívemet, hogy mennyi szépséget látott az írónő 'kishazánkban' és ezt megosztja sok nyugati olvasóval is.

Mégsem varázsolt el a könyv, ez lehet az én hibám, hogy gyorsan akartam vele végezni és nagyon rákészültem, hogy na majd jön az hangulat és milyen jó lesz... hát nem. :) Másrészt eleinte elítéltem Marikát (hogy volt képes elhagyni a lányát??), később erre megjött a megoldás, utána viszont Erzsit vágtam volna pofon, hogy mit csinálsz te kis hülye... ! :)
4/5

Kiadó: Park Kiadó
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: The Book of Summers
Oldalszám: 344
Ár: 3500 Ft (most akciós a szandiban! 05.25-ig)
Borító: 5/5*
Eredeti borítók: 5/5

Hasznos linkek:
Emylia Hall facebook oldala (sok magyar képet is posztolt :) )
Blogjában beszámol a könyvheti élményeiről
Az írónő honlapja
Részlet a könyvből

Érdekesség:

Emylia Hall magáról mintázta a könyv Erzsijét, ő is Devonban élt, és 11 évesen jött először Magyarországra. Emylia apja fotózta végig a nyaralást, és egy albumot készített belőle, amit elővehetettek a téli napokon. Ezekből az emlékekből, képekből, tényekből készült a Nyarak könyve, a többi a képzelet műve. (forrás)


Fülszöveg:
"Mindegyik nyár tökéletes volt. Kivéve az utolsót. Elisabeth Lowe váratlanul csomagot kap. Egy albumot, tele réges-régi, Magyarországon készült fényképpel, és egy kísérőlevelet, melyben arról értesítik, hogy édesanyja, akivel több mint egy évtizede megszakított minden kapcsolatot, meghalt. A képek nézegetése felidézi a fájdalmas múltat, amikor a kilencéves kislány a szüleivel a Balatonnál töltött egy hetet, és édesanyja úgy döntött, nem tér vissza a szigetországba. Beth az apjával maradt, de minden nyáron meglátogatta az édesanyját Magyarországon. Éveken át ezek a nyarak tartották benne a lelket, de tizenhat éves korában valami visszafordíthatatlanul megváltozott. Azóta Beth egyszer sem engedte meg magának, hogy azokra a varázslatos nyarakra gondoljon. A csomag érkezése azonban felkavarja a múltat és átrendezi a jelent."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.