Katarina Mazetti - A pasi a szomszéd sír mellől

Ez a könyv pont egy éve jelent meg, a XIX. Könyvfesztiválra, azóta többször is szembejött velem, de furcsáltam a címét, valahogyan nem is érdekelt. Ám múlt hétvégén ismét találkoztam vele molyon, és nagy vágyat éreztem, hogy elolvashassam. Végül a könyvtárból kivettem, szerencsére a második résszel együtt, amit most értékelek igazán, mert miután elolvastam az utolsó sort, már rá is vetettem magam! :D

Egy érdekes alapszituációt boncolgat a könyv: hogyan boldogul két különböző világban élő ember: Desirée egy kisvárosban él, könyvtáros, és öt év házasság után egy balesetben meghal a férje. Az ő sírjához jár ki, a szomszédja egy furcsa fickó, aki a szülei sírját látogatja.
Kölcsönös ellenszenvvel méregetik egymást a temetőben, már a sírkövek is kifejezik az ellentétüket köztük: Desirée férjéé egy dísztelen kő, Benny szüleié pedig egy igazán díszes, virágokkal telezsúfolt emlékhely. Benny egy farmot örökölt, 24 bocival, anyja halála után egyedül kell megbirkóznia minden feladattal, ezért olyan nőt keres, aki társa tud ebben lenni. Ám a sors úgy hozza, hogy ez a két különböző ember vad szerelemre lobban egymás iránt.
"Nem, nem olyan volt, mint a villámcsapás. Inkább ahhoz hasonlított, amikor egyszer véletlenül nekidőltem a villanypásztornak."
Furcsa volt olvasni, hogy Desirée nem igazán szomorú a férje halála miatt (főleg az Ui.: Szeretlek után), de később kiderül, hogy nem volt szenvedélyes házasságuk, a feleség pedig becsapva érzi magát hiszen most akartak gyereket vállalni. Eleinte nem volt szimpatikus D., az írónő igazi kékharisnyának írta meg, minden sztereotípiával együtt, Benny ugyanígy egy tipikus gazda, aki nem bírja a kultúrát és csak az állatai érdeklik.

Rengeteg humorforrást jelentett ennek a két életmódnak, világnézetnek az összeütköztetése, és még érdekesebb volt, hogy felváltva olvashatjuk Benny és Desirée 'naplóját', két nézőpontból olvashatunk egy-egy szituációról, arról, hogy mit gondoltak és miért reagáltak úgy ahogy.

Az egész regény humoros, és érdekesek a szereplőink is, és a legutolsó oldalakig nem tudjuk meg akkor most működni fog-e ez a helyzet, vagy nem. Mind a ketten megszokták az eddigi életüket, és nagy áldozatokat kell hozniuk, hogy együtt tudjanak lenni... Talán a Családi sírboltból kiderül, működni fog-e :)

Nagyon élveztem ezt a könyvet, egy nap alatt ki is olvastam. Eleinte tartottam a molyos értékelések miatt, hogy nem fog tetszeni, de magával ragadott a világa, igaz néha megcsapkodtam volna őket, hogy beszéljék már meg a gondjaikat :D Jó volt belecsöppenni ebbe a svéd környezetbe,

5/5

Kiadó: Park Könyvkiadó
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: Grabben I Graven Bredvid
Oldalszám: 207
Ár: 2500 Ft
Borító: 5/5
Eredeti borító: 5/5


Hasznos linekek:
Film is készült a regényből
Részlet a könyvből
Cikk a tavalyi könyvfesztiválról (életrajzi adatokkal, a regény megírásáról)

Fülszöveg:
Katarina Mazetti
"A frissen megözvegyült kékharisnya könyvtárosnő és az édesanyja sírját látogató, magányos, egyenesen a tehenek mellől érkező, magával ragadóan természetes parasztgazda egymás mellett gyászolgat a temetőben. Bizalmatlanul méregetik egymást, mígnem egyszer csak, számukra is váratlanul, szenvedélyes érzéki szerelemre lobbannak egymás iránt. Néhány hónapig tartó lángolásuk történetét virtuális napló formájában ők maguk mesélik el, közben feltárul életük minden apró részlete." [Ezt a virtuális naplót nem értem, nem blogot írnak... :S]

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.