2013. január 18., péntek

David Mitchell - Felhőatlasz

December elején láttam a mozikban a könyvből készült filmet, addig nem is hallottam az íróról, sem a könyveiről. A film felemás érzéseket váltott ki belőlem - történetileg egy katyvaszt kaptam, de a látványvilág csillagos ötös (bár egy-két színész sminkje elég érdekesre sikerült). A filmben túl sok szereplő - túl sok történetszál volt, és belekavarodtam a végére, nem értettem hogyan kerül összefüggésbe ez a 6 idősík.

A könyvet felüdülés volt olvasni utána - pontos, szimmetrikus, tudatosan megszerkesztett szerkezetet kaptam, előre és visszautalásokkal és máris jobban értettem és élveztem a történetet.

Hat idősíkban játszódik a történet, az első rész Adam Ewing naplója, valamikor az 1849-50-es évekből. Az amerikai ügyvéd a Polinéz szigetvilágból utazik haza, közben megismeri a bennszülöttek és a gyarmatosítók világát. Szert tesz egy új ismerősre is, Henry Goos doktorra, aki pártfogásába veszi.
A következő szál már 1931-ben jár: Robert Frobishert, a fiatal angol zeneszerzőt ismerjük meg a leveleiből, amiket barátjának Sixmithnek ír. Frobisher Belgiumba utazik - vagy inkább menekül a hitelezői elől - egy híres, de már öreg zeneszerzőhöz szeretne szegődni és tanulni tőle. Ez a fiatal ficsúr lesz a Felhőatlasz szextett szerzője, ami előkerül a következő részben is, és ez írja le magának a könyvnek a szerkezetét is.
"Szextett egymást átfedő szólóhangszerekre: zongora, klarinét, cselló, fuvola, oboa és hegedű; mindnek megvan a maga sajátos kifejezésmódja, hangsora, hangszíne. Az első tételben a szólók sorra megszakítják egymást, a másodikban pedig sorra befejezik megszakított szólamukat."
1975, Amerika - Luisa Ray újságíró egy nagy botrányra bukkan, egy atomenergiát hasznosító cég nagy veszélybe sodorhatja a környezetét. Luisa szembeszáll a korrupt rendszerrel és minden erejével az igazság kiderítésén fáradozik.
Valamikor a 2000-es években, Londonban, Timothy Cavendish nagy pácban van - egy maffiózó könyvét adta ki, ami egy furcsa esemény következtében bestseller lett, ám az író bátyjai túl sok pénzt követelnek az öreg kiadótól, aki inkább szökésre adja a fejét. Nem is sejti, milyen bonyodalmak várnak rá ... :)
Egy távolabbi jövőben (2100-2200??) egy nem tökéletes világban él Szonmi-451, aki egy felszolgáló klón. A klónok az élet minden területén alkalmazzák már, a feladataiknak megfelelően tenyésztik (?) ki őket, és beléjük programozott törvényekkel szabályozzák őket. Ám Szonmi szép lassan tudatára ébred...
Az utolsó szál, 100 évvel Szonmi után játszódik, a nagy Összeomlás után - az emberiség egy része vad törzsekben él, csak kis részük 'civilizált', ők a 'bölcselődök'. A történet elbeszélője a 16 éves Zakri, aki valahol Hawaii szigetén él családjával és megváltozik az élete, amikor egy egy bölcselőd asszony költözik hozzájuk fél évre.

A fejezetek a fenti sorrendben követik egymást, az utolsó szál (Zakri) után pedig fordított sorrendben megismerjük a félbehagyott történeteket. Nagyon tetszett ez a tükörkép-szerű szerkesztésmód, és az is, ahogyan beleépítette, hogy az egyes szereplők, hogy ismerik meg a korábbiak sorsát. Pl. Frobisher Belgiumban olvassa Adam Ewing naplóját, Timothy Cavendishnek kéziratként küldi el valaki Luisa Ray kalandjait, Szonmi pedig filmben látja Timothy megpróbáltatásait.

Ezen kívül nyelvileg is különbözött mindegyik szál, a legérdekesebb Szonmié, és Zakrié. Szonminál az volt a furcsa, hogy a tárgyakat a márkájuk alapján nevezték el (cipő - nike, karóra - roleksz) és sok összetett szót használtak (sokat nem is értettem, pl. vállvezes, felsárga...). Zakrié pedig tényleg olyan lett, amilyet egy 'vadembertől' várna az ember, furcsa volt olvasni, de legalább már a filmben megismertem, így annyira nem volt nehéz belerázódnom, jaja. :)

Ami összeköti ezt a hat történetet - azon kívül, hogy olvassák-látják az előző szereplők egymás történeteit ( a naplót, leveleket, regényt, filmet, interjút és a visszaemlékezést) - az üstökös formájú anyajegy, ami talán a reinkarnációra utal. Zakri története ez támasztja alá, mert a népe hisz ebben és Szonmi is említi egy esetben (amikor az autóval felborulnak).
"A kajak padlójáról bámultam, ahogy a felhők úsznak felettünk. A lelkek úgy vándorolnak át a időn, mint a felhők a égen, namost, útja során a felhő alakja, színeárnya vagy nagysága megváltozik, de azér’ felhő marad, így van a lélekkel is. Ki tudja megmondani, honnan fújta ide a szél a felhőt, vagy kibe’ születik újra a lélek? Csak Szonmi, aki a kelet és a nyugat, a iránytű és a térkép, csak ő, a felhőlelkeket őriző atlasz tudja, jaja."
Másrészt közös mindegyikben, hogy elnyomók és elnyomottak jelennek meg. A bennszülöttek és gyarmatosítók, a befolyásos emberek kihasználják a gyengébbeket, a nagy cégek kizsákmányolják az embereket...Mind a hat szereplő igyekszik a jó oldalon állni, ellenállni ennek a kizsákmányoló erőnek.

A könyv jövőjében egy elkeserítő disztópia jelenik meg (Szonmi szála), ahol az emberek nem lettek jobbak, most már új eszközeik vannak a kizsákmányolásara - szolgákat klónoznak maguknak ("fabrikánsok"), akikkel kegyetlenül bánnak. Szonmi története tartogatja a legnagyobb meglepetést és megdöbbenést - az ő történetét el tudnám képzelni egy hosszabb regényben is. Az emberiség a nagy összeomlás felé tart, amit után az emberiség csekély része él túl.
"Ha viszont ad absurdum visszük az érveit, ellenkeztem, akkor a tudomány egyre halálosabb háborús módszereket fedez föl, míg végül az emberiség pusztító képessége fölülmúlja teremtőképességét, és a civilizáció elpusztítja önmagát. M. D. gyilkos örömmel vágta rá: – Pontosan. Hatalomvágyunk, tudományunk és képességeink, amelyek a majomsorból kiemelve primitív, majd modern emberré tettek minket, ugyanezek fogják végképp eltörölni a föld színéről a Homo sapienst, még mielőtt véget érne ez az évszázad!"

Nagyon tetszett a könyv, három nap alatt ki is olvastam - sokkal jobban tetszett, mint a film. A filmben persze le kellett rövidíteni a részeket, és eléggé meg is változtattak néhány szálat. Jobb lett volna, ha csak utána nézem meg. :)
Elgondolkodtató, élvezetes olvasmány:


5/5

Kiadó: Cartaphilus
Kiadás éve: 2012
Eredeti cím: Cloud Atlas
Oldalszám: 576
Ár: 3490 Ft
Borító: 4/5, külföldi (5/5)
"Váratlanul elordította magát: – Tá-rá! Tá-rá-rá, tittitittititti-rá! Megvan? Tá-tiitti-rá! Most halkan: tá-rá-rá-tttRÁ! TÁ-RÁ-RÁ! – El bírja képzelni? Azt hittem, tréfát űz belőlem a vén szamár. Károgását semmivel nem lehetett jobban kottába írni, mint egy tucatnyi négylábú szamár iázását."
"Ez a muzsika ősi, áradó, kísérteties, hipnotikus... meghitten ismerős. Luisa elbűvölten áll, s úgy érzi magát, mint aki az idő sodrában él. – Ismerem ezt a zenét – mondja az eladónak, aki végül odalép hozzá, hogy megkérdezze, jól érzi-e magát. – Mi ez a zene?"
A filmzene:

2 megjegyzés:

 1. Ebben is megelőztél ;)
  A filmet még nem láttam, de a könyvre már kivettettem a hálómat. Ezzel a bejegyzéssel egy kicsit sikerült előrébb hoznod a várólistámon.
  A mozis verziót viszont szigorúan csak olvasás után nézem meg.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tényleg nagyon jó könyv, olvasd el minél előbb ;) A filmet meg tényleg csak utána! :)

   Törlés

Te mit gondolsz? :)

Összes címke

1001 könyv listás (25) 12daybloggerchallenge (12) 14. század (1) 17. század (1) 18 karika (11) 18. század (8) 19. század (36) 20. század (216) 21. század (140) 2pontos (20) 3pontos (105) 4pontos (428) 5pontos (439) 9/11 (3) a love story trilógia (3) a mágia árnyalatai (3) a vándorló palota (1) aaron falk (2) abszurd (4) ad astra (4) agatha christie (18) agatha raisin (24) agave (10) akcióvadász (24) aktuális (1) alan glynn (1) alan moore (2) alaszka (2) alaszkai (1) alessandro baricco (1) alessandro d'avenia (1) alice hoffman (10) alice munro (3) alice sebold (1) allan pease (1) álláskereséshez (1) állatos (8) almási kitti (1) alternatív történelem (7) ambrózy báró esetei (1) amerika (13) amerikai (258) amerikai dél (36) amszterdam (1) andré aciman (2) angela carter (2) Angeli Marina (1) anglia (5) angol (215) angolul (29) anna black (1) anna gavalda (3) anna rice (1) anne frank (1) anne rice (4) anyaság (2) apokalipszis (2) arany pöttyös könyvek (11) argentin (1) arto paasilinna (1) asperger (1) aszlányi károly (1) athenaeum (2) audrey niffenegger (2) austin kleon (2) ausztrál (9) autizmus (1) az olvasás 7 hete (8) az orosz szerető trilógia (3) az úr sötét anyagai (5) azelfeledettek (6) ázsia (1) balkán (1) banana yoshimoto (2) bangladesi (1) barangolás (14) baráth katalin (5) barátság (8) barcelona (2) bartis attila (1) beatrix potter (1) békés pál (1) belarusz (1) ben aaronovitch (2) betegség (9) blog (18) blogtippek (6) body positive (2) bohumil hrabal (2) bóna lászló (1) book a sloth (2) booktag (12) boris vian (5) borító (3) boszorkány (15) botanika (1) bölcsészkrimi (7) böszörményi gyula (1) bram stoker (2) brazil (7) bridget jones (1) bródy lili (1) bronte (4) brunella gasperini (1) budapest (17) budapest noir (1) bűbájoló történetek (1) calderon (2) caleb carr (2) carlos ruiz zafón (6) castle (1) catherynne m. valente (1) cecelia ahern (1) celeste ng (1) celia rees (2) charlaine harris (11) charles dickens (5) charlie n. holmberg (3) chicklit (40) cholnoky viktor (2) christopher moore (6) cirkusz (2) coco chanel (2) colm toibín (1) cormoran strike (4) cozy mystery (27) család (3) családregény (17) cseh (6) csehov (1) cserna-szabó andrás (4) csokoládé-trilógia (3) dán (5) dan brown (6) dark fantasy (2) darren shan (1) david levithan (1) david nicholls (1) david safier (1) dávid veron (4) debrecen (1) déli végek trilógia (1) depresszió (4) diane setterfield (1) díj (8) disztópia (21) DIY (1) dizájn (1) doctor who (2) dokumentumregény (1) dominika (3) donna tartt (3) dorian gray (1) drámák (3) drog (3) e.t.a. hoffmann (1) edith wharton (1) eger (1) egészség (3) egyetem (6) éhezők viadala trilógia (3) elena ferrante (3) életmód (21) életrajz (17) elfeledett könyvek temetője (4) elif shafak (3) elizabeth gaskell (1) elizabeth george (1) elizabeth gilbert (4) elizabeth kostova (2) elizabeth strout (5) emberi sorsok (3) emile zola (4) énekes (1) énmárka (1) énregény (1) erdély (1) erdő (1) eric kraft (1) erin morgenstern (1) erlend loe (1) ernest hemingway (2) erotikus (1) erőszak (6) esszék (8) európa (3) európa kiadó (1) évösszegzés (13) évszakok (1) extra infók (2) f. scott fitzgerald (2) fábián janka (1) fabio volo (1) fandorin (1) fantasy (76) fekete istván (1) feminizmus (24) festészet (2) film (104) finn (12) firenze (1) fodor ákos (5) ford madox ford (4) fotózás (3) főnix (1) főzés (1) francia (43) Franciaország (1) fredrik backman (2) frida kahlo (1) friss könyvek (95) fumax (1) gaál viktor (1) gabo sff (10) gabriel garcía márquez (3) gail carriger (4) gárdonyi géza (2) gasztronómia (3) gasztroregény (10) gaura ágnes (1) gayle forman (1) geek (1) gemma doyle (4) george mann (1) georges simenon (1) géra eleonóra (2) gondolatok (6) goodreads (1) gótikus (1) görög (2) grecsó krisztián (7) groteszk (2) guillaume musso (3) guilty pleasure (1) gyász (6) gyerek (4) háborús (2) hajléktalan (1) hajóbontók (1) halloween (3) hamish macbeth (1) hangoskönyv (21) harold fry (1) három nővér szigete (4) harper lee (1) harry potter (20) havi tervek (38) havi zárás (85) háy jános (2) helen simonson (1) helikon (1) hercule poirot (2) hétvilág (3) hírek (7) hófehér-trilógia (3) holland (1) holokauszt (7) holt költők társasága (1) honlapajánló (14) horror (7) humor (38) húsvét (1) hvg (5) ian mcewan (3) idézetesképes (10) időutazás (7) ifjúsági (56) igaz történet (6) ikrek (2) illusztrált (15) indiai (3) indonéz (1) interjú (3) interjúk (2) internet (3) ír (7) iráni (1) irodalomtörténet (1) írország (2) iskola (6) ismeretterjesztő (28) isztambul (2) izland (1) izlandi (4) izraeli (1) j. d. california (1) j. d. salinger (2) j.k.rowling (19) jane austen (12) jane austen nyomoz (1) jane harper (2) janelle mcculloch (1) janet evanovich (4) japán (13) jay asher (2) jeanette winterson (3) jennifer donnelly (1) jim kay (4) joanne harris (18) jodi picoult (1) jodi taylor (5) joe hill (2) john green (1) jon krakauer (1) jonathan hunt kalandok (2) jonathan safran foer (1) joyce maynard (4) jövő (3) jugoszlávia (1) julia child (1) julie és julia (1) junot díaz (1) kaffka margit (2) kaland (10) kalligram (1) kamaszkor (5) kanadai (12) karácsony (29) karinthy frigyes (2) kármán józsef (1) kastély (1) katarina mazetti (2) katasztrófa (2) kate furnivall (3) kate morton (2) kathryn stockett (1) kávé (5) kazuo ishiguro (1) kedvenc (30) képregény (21) keri smith (7) kiegészítő kötet (1) kihívás (17) kína (4) kindle (4) kirekesztés (7) kísértet (1) kisregény (20) kiss angéla (3) klasszikus (70) klausz melinda (2) kleinheincz csilla (4) kolumbiai (3) konmari (3) koreai (1) kortárs (73) kosáryné réz lola (1) kosztolányi dezső (1) könyvajánló (12) könyvekről röviden (17) könyvesfilmes (6) könyvfesztivál (11) könyvhét (6) könyvmolyoknak (10) könyvtár (4) körbeposzt (53) kőrösi zoltán (7) közel-kelet (1) középkor (2) közösség (2) kreatív (12) krimi (101) KULT könyvek (4) l. m. montgomery (3) lauren graham (1) lázadó lányok (2) leila sales (1) lélekboncolgató (3) lena dunham (1) lengyel (1) lenyűgöző teremtmények (5) leszbikus (3) levélregény (8) leviathan trilógia (1) liane moriarty (1) libba bray (8) libri (6) lisa jewell (1) lista (25) litván (1) ljudmila ulickaja (2) lmbt (18) logan mcrea (1) london (19) louisa m. alcott (1) louisa may alcott (1) lucy strange (2) lynn barber (1) m.c.beaton (20) macska (1) madeline miller (1) maggie stiefvater (3) mágikus realizmus (13) magyar (204) magyar blogger rovatok (106) magyar könyvek viadala (8) maisie dobbs (1) maláj (1) márai sándor (11) marc levy (1) marketing (3) markus zusak (1) marokkói (1) maupassant (1) maxim kiadó (5) média (1) megjelenések (26) melania mazzucco (1) memoár (23) mercy fall farkasai (3) mese (18) mese felnőtteknek (11) meseregény (6) mexikó (3) mezei mária (1) michael cunningham (3) milan kundera (2) mindfulness (3) miss marple (2) misztikus (8) mitológia (6) molnár ferenc (1) moly.hu (2) monarchia (1) monstress (1) moskát anita (3) mrs. jeffries (2) múltidézés (2) mumin (1) muriel barbery (1) műfaj (1) műfaj mustra (1) művelődéstörténet (3) művészet (1) nail gaiman (1) nancy drew (1) naomi alderman (1) Napernyő Protektorátus (4) napló (5) nathaniel hawthorne (2) neil gaiman (17) nellie bly (2) német (16) new adult (5) new england (8) new york (29) newbury és hobbes nyomoz (1) nicholas sparks (1) nick hornby (1) nicole krauss (1) nikki heat sorozat (1) nora roberts (4) norvég (6) novellák (58) női sors (71) nyár (16) nyereményjáték (11) ókor (3) olasz (25) on sai (7) oriana fallaci (1) orosz (14) oroszország (1) orson scott card (1) oscar wilde (1) osztrák (2) ottlik géza (2) önéletrajz (12) öngyilkosság (1) önismeret (14) önsegítő (8) öregedés (1) ősz (7) pakisztáni (2) paolo bacigalupi (2) papírmágus trilógia (3) papp diána (4) parade's end (4) párizs (11) párkapcsolat (1) partvonal (4) patrick melrose (2) patrick modiano (1) patrick ness (1) patrick süskind (2) paul auster (1) paula hawkins (2) paulo coelho (7) peter grant sorozat (3) peter mayle (1) philip pullman (6) philippa gregory (1) pioneer kiadó (1) podcast (3) poe (1) poket zsebkönyv (5) popkultúra (1) posztmodern (1) programajánló (25) pszicho-thriller (5) pszichoanalízis (1) pszichológia (11) rabszolgaság (4) rachel joyce (1) rainbow rowell (3) rájátszás (2) rakovszky zsuzsa (2) ransom riggs (2) regény (5) regényes életrajz (6) rejtély (1) rejtő jenő (3) retelling (6) richard paul evans (2) road trip (1) rob thurman (1) robert merle (1) róma (1) romantikus (51) rupi kaur (1) ruta sepetys (2) salla simukka (2) sarah addison allan (5) sarah andersen (3) sarah perry (1) sárkány (2) sárkánycsalogató (1) scifi (30) scolar (5) sellő (1) shakespeare (3) sherlock holmes (5) simon márton (1) siobhan dowd (3) sir arthur conan doyle (6) sírkertek királynője (3) skandináv (2) skót (28) sky chaser trilógia (2) sophie kinsella (1) sorozat (19) spanyol (10) st. mary krónikák (4) steampunk (9) stephanie plum sorozat (4) stephen king (1) stephenie meyer (2) subscription box (3) svájc (1) svájci (1) svéd (16) sylvia plath (1) szabó magda (5) szabó t. anna (3) szakácskönyv (3) számítástechnika (1) szatíra (1) szécsi noémi (3) szegénység (1) szellem (5) személyes (158) szemináriumi dolgozatom (2) szentesi éva (3) szépirodalom (93) szerb (1) szerb antal (2) szerelem (2) szerzői életrajz (2) szex és new york (1) sziget (4) színész (5) színező (1) színház (2) szlovák (1) szociológia (3) szombathely (2) szórakoztató (3) szülinap (10) szürrealizmus (4) társadalomkritika (10) társadalomtörténet (2) tasmina perry (2) tavasz (1) tél (7) tematikus (7) témázunk (13) terrortámadás (1) tervek (3) the last policeman (1) thomas hardy (2) thomas mann (1) thriller (7) tilt (248) tim burton (1) tolkien (3) tolsztoj (1) tommy és tuppence (1) top5 (31) tóth krisztina (6) több idősík (6) török (5) történelmi (26) történelmi romantikus (4) tracy chevalier (7) true blood (11) tumblren láttam (8) túrázás (1) Tü/Körben (1) tükörjáró (2) tündér (1) tv sorozat (2) twilight saga (8) új-zéland (3) újraolvasás (23) újság (1) újságíró (2) ukrán (2) updike (1) urban fantasy (17) utazás (7) ünnep (7) űrutazás (1) v. e. schwab (3) vallás (10) vámos miklós (1) vámpír (6) vámpírkrónikák (1) vámpírnaplók (2) vámpíros könyvek (15) varázslat (3) várólista (14) várólistacsökkentés (46) város (2) velence (5) veres attila (1) vérgróf-trilógia (1) vers (34) vicki myron (1) viktoriánus (20) világháború (27) virág emília (3) virginia woolf (18) vivien holloway (1) vlog (2) vörös pöttyös könyvek (10) wales (2) weird fiction (3) william somerset maugham (2) YA (23) YA sorozat (14) zene (8) zsidó (11)

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *

Évszak szerint

nyár (16) tél (7) ősz (7) tavasz (1)

Nemzetiség-helyszín szerint

alaszka (2) amerikai (258) amerikai dél (36) amszterdam (1) anglia (5) angol (215) argentin (1) ausztrál (9) balkán (1) barcelona (2) brazil (7) budapest (17) cseh (6) dán (5) dominika (3) francia (43) görög (2) írország (2) isztambul (2) izland (1) izlandi (4) izraeli (1) japán (13) jugoszlávia (1) kína (4) közel-kelet (1) lengyel (1) litván (1) london (19) magyar (204) mexikó (3) német (16) new england (8) new york (29) norvég (6) olasz (25) orosz (14) osztrák (2) pakisztáni (2) párizs (11) róma (1) skót (28) spanyol (10) svájci (1) svéd (16) török (5) új-zéland (3) velence (5)

Kor szerint

Pontozás szerint

2pontos (20) 3pontos (105) 4pontos (428) 5pontos (439) kedvenc (30)