Friss könyvek - Tolkien világa


A közelegő Hobbit film (premier dec. 13!) hatására egyre több Tolkien könyv jelent-jelenik meg az utóbbi időben, ebből válogattam nektek. (Tolkien-fanoknak ideális ajándék mindegyik ;) )


Wayne G. Hammond és Christina Scull - Tolkien és a Hobbit művészete
4990 Ft, Európa Kiadó
"J. R. R. Tolkien nemcsak író volt, hanem lelkes amatőr festő és illusztrátor is. Miután első regényének kéziratát leadta, nemsokára jelentkezett a kiadónál a hozzá tartozó képekkel is. A hobbit első kiadásához így a szerző rajzolta a térképeket, a tíz fekete-fehér illusztrációt és ő tervezte a kötéstáblát és a védőborítót. Később öt színes képet is festett amerikai és angol kiadások számára. A tizenöt illusztrációhoz rengeteg vázlatot is készített. Ezek néha pár vonalból álló ötletek, néha gondosan kidolgozottak, néha ceruzásak, néha festettek - változatos lenyomatai annak, ahogy Tolkien a maga teremtette mesevilágot elképzelte. A hobbit megjelenésének 75. évfordulójára gyűjtötte össze két elhivatott tudós Tolkien-rajongó az összes rajzot és festményt. Páratlan gazdagságban csodálhatjuk meg a festő Tolkien kísérleteit elképzelt világa megragadására. A megjelentetett illusztrációk köré rendezve követhetjük egy-egy ötlet születését és fejlődését, zsákutcának bizonyuló változatokkal együtt. Most először digitálisan szkennelve és felújítva csodálhatjuk az oxfordi Bodleian könyvtár és a wisconsini Marquette egyetem kincseit, Wayne G. Hammond és Christina Scull magyarázataival. Szakmailag ellenőrizte Füzessy Tamás."
J. R. R. Tolkien - Befejezetlen regék Númenorból és Középföldéről
Megjelenik: 2012. december 10., 4900 Ft, Európa
"A hobbit, A Gyűrűk Ura és A szilmarilok olvasói ismét belemerülhetnek J. R. R. Tolkien világába. Ebben a kötetben olyan történeteket gyűjtött össze Christopher Tolkien, amelyeket édesapja ugyan nem fejezett be, de eléggé kidolgozott ahhoz, hogy érdekesek legyenek az olvasók számára. A regék átölelik Középfölde három nagy korszakát - az első korból Tuor és Húrin legendája, a másodikból Númenor leírása valamint Galadriel és Celeborn története, a harmadikból Isildur halála, Cirion és Eorl esküje és a Gyűrű utáni kutatás részletei találhatóak meg a kötetben. Most különösen érdekfeszítőek lehetnek Az erebori kutatás részletei, A Fehér Tanácsról, a mágusokról (istarok) és a palantírokról szóló tanulmányok, hiszen Peter Jackson, A Gyűrűk Ura és A hobbit rendezője ezeket is felhasználta filmje készítéséhez. Ez a könyv más kiadónál már megjelent A Gyűrű keresése címen."

J. R. R. Tolkien - J. R. R. Tolkien meséi - Alan Lee illusztrációival
2990 Ft, Partvonal Kiadó
"A nagy mesélő most újabb kalandokra hívja olvasóit. A Kóborló és a varázsló című írásban egy kiskutyának varázslók és hableányok közt kell megállnia a helyét, miközben az élete nemegyszer veszélyben forog. A Göncz Árpád tolmácsolásában megszólaló. A sonkádi Egyed gazda mese egy távoli és varázslatos múltból, amelyben megismerhetjük a kissé lomha, ámde bátor Egyed gazdát, aki megfutamít egy óriást, majd az országra törő sárkányt is. Egyszerű ember a woottoni kovácsmester, mégis Tündérországba jut, a filozofikus hangvételű A levél című történetben pedig Niggle, a festő veszi a nyakába a világot, hogy megtalálja és lefesse a tökéletes fát. Egytől-egyig sziporkázó írások, és talán az sem véletlen, ha bájtalanított hétköznapjaink alakjaira és helyzeteire emlékeztetnek bennünket. Tolkien meséi igazi bemelegítésnek számítanak, mielőtt elmerülnénk A Hobbit és A Gyűrűk Ura csodás-félelmetes világában, vagy éppenséggel kellemes levezetésül szolgálnak a nagyregények után, ha még nem tudunk és nem is szeretnénk elszakadni a tündék, sárkányok és varázslók birodalmától. A négy történet így, egy kötetben most először jelenik meg magyarul - ezúttal Peter Jackson Tolkien-filmjeinek Oscar-díjas rajzmestere, Alan Lee illusztrációival."

A hobbitot már három új kiadásban is megvásárolhatjuk, 
(korábban A babó címmel jelent meg)

Filmes borító - 2990 Ft, Európa
Fekete borító - 3200 Ft, Európa

""Smaug kétségkívül mélyen aludni látszott, jóformán halottnak és sötétnek rémlett, egy-egy láthatatlan gőzpamatnál több a hortyogására sem utalt, amikor Bilbó ismét bekukucskált az ajtónyíláson. Már éppen lelépett volna a padlóra, amikor megpillantotta a Smaug petyhüdt bal szemhéja alól feléje lövellő vékony, átható fénysugarat. Csak színlelte az alvást! Az alagút bejáratát figyelte!..." Amikor gondtalan, minden becsvágy nélküli életéből, meghitt kis zsáklaki hobbitüregéből Gandalf, a mágus és egy csapat törp elragadja, Zsákos Bilbó egy kaland kellős közepébe csöppen: "betörési szakértőként" kell közreműködnie a kincs visszaszerzésében, amitől Smaug, a Rettenetes, egy igen nagy és veszedelmes sárkány fosztotta meg hajdanában a Hegymély Királyát. Noha nem szívesen vállalkozik erre a kellemetlen feladatra, Bilbó maga is lépten-nyomon meglepődik tulajdon ügyességén és leleményességén! J. R. R. Tolkien a gyermekeinek írta ezt a meseregényt, de amikor 1937-ben megjelent, azonnal óriási sikert aratott. Később megszületett monumentális folytatása is, és azóta "a világ két részre oszlik: azokra, akik már olvasták "A Hobbit"-ot és "A Gyűrűk Urá"-t és azokra, akik eztán fogják elolvasni őket." (Sunday Times) 2012-ben ünnepeljük A hobbit születésének 75. évfordulóját, amelyet a belőle készült, Peter Jackson rendezte filmsorozat első része tesz még emlékezetesebbé."

Aki mélyebben szeretne elmerülni A hobbitban - szövegkritikai kiadás, jegyzetekkel

4990 Ft, Ciceró Könyvstúdió
"A hobbit a világ minden táján bevezetésül szolgál az olvasók számára A Gyűrűk Ura és A szilmarilok Középföldéjének varázslatos világába, tündék, mágusok, törpök, koboldok, sárkányok, orkok és még egy sereg más élőlény otthonába, mely történetek minden idők legkedveltebb írójának, J. R. R. Tolkiennak a fejéből pattantak elő. A hobbit szövegkritikai kiadása Douglas A. Andersontól, amely az alapszöveg javított, rekonstruált szövege mellett részletes jegyzetanyagot is tartalmaz, teljes körű magyarázatot nyújt Tolkien örökzöld klasszikusának forrásaihoz, szereplőihez, helyszíneihez és tárgyaihoz."

J. R. R. Tolkien - Elveszett mesék könyve - Középfölde históriája I-II.
3990 Ft, Cartaphilus Kiadó
"J. R. R. Tolkien több mint ötven éven keresztül írt, és kéziratrészletek halmazaként fennmaradt főművének, "A szilmarilok" című mítoszfüzérnek általunk ismert változatát édesapja halála után Christopher Tolkien állította össze négy évig tartó munkával. Noha ez a mű ebben a formában elég jól megmutatja, hogy milyen jellegű, történetvezetésű, alapcselekményű mitikus hagyományt szeretett volna Tolkien a közönség elé tárni, mégsem az ideálisan elképzelt "végső", a szerző minden gondolatát tükröző változat került kiadásra. Hogy ezt a hiányt pótolja, de ne sértse meg szerkesztői kiegészítésekkel a hagyatékot, a szerző fia 1983 és 1996 között egy tizenkét kötetes sorozatban a teljes hagyatéki anyagot közzétette, a fennmaradt töredékes, befejezetlen, többváltozatú formában - rengeteg elkülönített magyarázó, értelmező szerkesztői megjegyzéssel kísérve. A The History of the Middle-earth vagyis a Középfölde Históriája sorozat, illetve ennek első két kötete, az Elveszett mesék könyve ebben a különös formában lett népszerű forrása a tolkieni mitológia rejtett kincsei, az alapművekből meg nem ismerhető mélységei iránt érdeklődő Tolkien-rajongóknak. Ez a könyv nem mély értelmű, de könnyed történetvezetésű mese, mint A Hobbit, nem eposzi mélységű nagyregény, mint A Gyűrűk Ura, és nem ily olyan finom letisztult, légies és mégis mély szomorúságot hordozó mítoszfüzér, mint A szilmarilok - jóllehet cselekményében ez utóbbival mutat sok rokon vonást. Stílusa, világképe, írói eszközrendszere talán szokatlan lesz azoknak az olvasóknak, akik csak a "klasszikus" Tolkien műveket ismerik, mégis azt kell mondanunk, fontos olvasmány mindenkinek, aki szeretne közelebb kerülni a Tolkien műveiből kibontakozó XX. századi mitológiai rendszerhez."

Végül az alapművek felújított kiadásban


J. R. R. Tolkien - A Gyűrűk Ura I-III.
6800 Ft, Európa
"A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig -legalábbis terjedelmét tekintve- alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje. Tolkien képzelete szabadon, ráérősen kalandozik a könyv három vaskos kötetében - vagyis abban a képzelt időben, mikor a világ sorát még nem az ember szabta meg, hanem a jót és szépet, a gonoszat és álnokot egyaránt ember előtti lények, ősi erők képviselték. Abban az időben, mikor a mi időszámításunk előtt ki tudja, hány ezer, tízezer esztendővel a Jó kisebbségbe szorult erői szövetségre léptek, hogy a Rossz erőit legyőzzék: tündérek, féltündék, az ősi Nyugat-földe erényeit őrző emberek, törpök és félszerzetek, erdő öregjei fogtak össze, hogy a jó varázslat eszközével, s a nagy mágus, Gandalf vezetésével végül győzelmet arassanak, de épp e győzelem következtében elenyésszen az ő idejük, s az árnyak birodalmába áthajózva átadják a földet új urának, az emberfajnak. Különös világ ez az emberfölötti -vagy emberalatti- lényekkel benépesített Középfölde. Anyagi valósága nincs. Baljós, fekete várai, csodás fehér tornyai, fullasztó, sűrű erdei, gyilkos hegyei, sötét mélységei gondoskodnak róla, hogy egy pillanatig ne érezzük magunkat a fogható valóság közegében. Különös, hisz ebben a mesevilágban, ahol oly ékesen virágoznak a lovagi erények, véletlenül sem találkozunk az emelkedett eszményeket hirdető kora középkori lovagvilág fonákjával, az eszmények máza alatt a könyörtelen társadalmi tagozódással, elnyomással, nyomorral, létbizonytalansággal; ebben a külsőre feudálisnak tetsző világban jó is, rossz is vele születik a szereplőkkel, ott rejlik a szívük mélyén; a könyv személytelen szereplője a morál, az pedig kiben-kiben belső parancs." (Göncz Árpád) A mű első megjelenésének ötvenedik évfordulója alkalmából alaposan felújított angol kiadás nyomán mi is gondos ellenőrzésnek vetettük alá a könyvet, ennek eredménye ez az indexszel és újrarajzolt térképekkel ellátott, pontosabb magyar szöveg. Reméljük, minden Tolkien-rajongó örömét leli benne."

J. R. R. Tolkien - A szilmarilok
2900 Ft, Európa

"A Gyűrűk Urának rajongói most megismerkedhetnek az előtörténettel - ám akik amazt még nem olvasták (vannak-e ilyenek?), azok is kellemes, gyönyörű mesét vehetnek a kezükbe. A kötet első és második része ("Ainulindale" és "Valaquenta") a tolkieni rege őskoráról, a világ teremtéséről és az istenekről szól. A három szilmaril Feanor, a tünde kovács műve, bennük fénylik Valinor, az istenek hazája két sugárzó fájának világa. Morgoth, a Sötét Úr azonban elragadja őket, és ezzel kitör a háborúság közte és a tündék között. Egy szilmarilt sikerül visszaszerezni a szerelem hatalma által - s végül, az utolsó csata után, melyet az istenek oldalán vív tünde és ember a sötétség erői ellen, mindhárom szilmaril a helyére kerül: egyből csillag lesz az űrben, egy a tengerbe hull, egy a tűzbe. A harmadik rész, az "Akallabeth" pedig a másodkor története, Númenor tündökléséé és bukásáé. A szilmarilok tartalmazza mindazon meséket és mondákat, melyekre oly sokszor hivatkoznak A Gyűrűk Urában, például Berenét és Lúthienét. Akik Tolkien világát megszerették, vagy éppen most pillantanak bele először, ebben a műben sem fognak csalódni."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.