Suzanne Collins - A kiválasztott

Nem tudom nekem van-e könyvcsömöröm, de most, hogy végeztem ezzel a sorozattal nem vagyok tőle elragadtatva. Pedig annyi jó értékelést kapott, nem is értem - igaz, hogy az 1984-ért sem voltam oda, de A felhúzhatós lányt imádtam...
(Az írásom spoileres lesz annak, aki még nem olvasta az előző részeket ;) )
"Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói. De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a Kapitólium zsarnokságával. És ebben a forradalomban Katnissnak döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot? Suzanne Collins trilógiája az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi könyvsikere, amely hónapokon át vezette az eladási listákat a világ számos országában. 2012 márciusában pedig a mozikba kerül Az Éhezők Viadala filmváltozata, Jennifer Lawrence-szel a főszerepben."
A könyv nem sokkal a második rész vége után folytatódik, Katnisst kimentették az arénából és a 13. körzetbe vitték, ám Peetát a Kapitólium elfogta. Katniss teljesen ki van készülve, a testi és lelki sérülései miatt, másrészt nehezen szokja meg a 13. spártai körülményeit. Hasonlít az 1984 világára, a nap minden perce ütemezve van - reggeli, iskola, ebéd, kiképzés, elmélkedés (!)... A körzet elnöke, Coin, és tanácsadói, akik között ott van az utolsó játékmester Plutarch is, meg akarja nyerni magának Katnisst, hogy hivatalosan is ő legyen a lázadás arca, a Fecsegőposzáta.
Igazából nem is történik semmi különös a regény végéig - jó persze ellátogatnak egy-két körzetbe, de a lényeg (számomra), akkor kezdődött, amikor Katniss Galellel és a csapatával együtt eltűnik a 13. körzet szeme elől, és megkezdik a magánakciójukat. Na az izgalmas volt - a csapdák, a menekülés a Kapitólium központja felé. De az írónőnek sikerült a végét is elrontania - Katniss megint nem érte el a célját, 'átnyúltak' a feje felett, nem sikerült a terve, helyette végignézte a húga halálát és ő is felgyulladt, csak mert nem szenvedett már éppen eleget ....

A könyv nagy részét untam, utáltam, hogy Katniss ennyit szenved, egyik sérülésből a másikba esik. Folyton depresszióval küzd, nem értem, hogy miért kellett a főszereplőt ennyire kicsinálni. Már eddig is elég bosszúszomj volt benne, felesleges volt még ezekkel a sebesülésekkel fokozni.
A másik, ami nem tetszett, hogy a lázadók mindent kamerára vettek, mintha csak egy tévéműsor lenne a Kapitólum megdöntése (Plutarch így is fogta fel), de ezzel elvesztette az erejét számomra. Ahogy írtam, azok a részek voltak ütősek, amikor Katnissék csapata egyedül, kamerák nélkül elindult.
Ami nem derült ki a három könyvből, hogy oké van a Panem, de mi van a Föld többi országával? A nagy háború után megsemmisült az egész? Az írónő erről elegánsan megfeledkezett.

És a szerelmi szál legfontosabb kérdése: Gale vagy Peeta? Peeta! Benne van érzelem, nem véletlenül működött az első részben az "elátkozott szerelmesek" szerepe. Tényleg van Katniss és Peeta között valami, ezt megerősíti ebben a részben Peeta állapota, amit Katniss elég hülye módon kezel. Ahelyett, hogy segítene neki, inkább rátámad...De minden jó, ha a vége jó, nemigaz? ;) Gale karakterét kicsit felszínesnek éreztem - oké ő a barát, akivel Katniss együtt vadászik, akiben megbízik, és akivel a legjobban tud veszekedni. Ennyi, egy-két csók, de K. ezt nem úgy fogadja, mint P-ét.

Tetszett az egész sorozaton átívelő tűzlány, fecsegőposzáta motívum, és a római vonások. A filmeket egész biztosan megnézem, mert kíváncsi vagyok mit hogyan oldanak meg. A kedvenc szereplőim: Peeta, Haymitch, Cinna, Prim. (Katnisst viszont legtöbbször megráztam volna, hogy szedd már össze magad kislány!) A kedvenc részem marad az első, bár az is fenntartásokkal :)
A sok -szükségtelen- szenvedés, unalom miatt:
3/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2011
Sorozat: Éhezők Viadala Trilógia 3.
Oldalszám: 352
Borító: 5/5

2 megjegyzés:

  1. Kedves Dóra!
    Teljes mértékben egyet értek veled. Kicsit többet vártam ettől a könyvtől, de hát ez lette belőle. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! :) Örülök, hogy tényleg nem csak szerintem lett elrontva a vége! A filmre kíváncsi vagyok, talán javítanak valamit az összképen! :)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.