George Mann - Mechanikus London

Egyre több új steampunk könyvet olvashatunk magyarul is. Nemrég jelent meg például A leleményes Hugo Cabret, a Soulless és még sorolhatnám. A steampunk könyvet sorát gazdagítja ez a könyv is, de amit a Soullessből hiányoltam - a technika hangsúlyosabb megjelenését - azt itt maradéktalanul megkaptam :)
"London, 1901. A metropoliszban pezseg az élet az új évszázad hajnalán: a tudomány és technika elképesztő eredményeinek köszönhetően a Brit Birodalom virágzik, a nagyérdemű léghajókkal járja a világot, a pazar estélyeken pedig mechanikus emberek szolgálják ki az úri közönséget. Ugyanakkor azonban szörnyű járvány pusztít a városban, amelynek áldozatai lelketlen gyilkológépekké változnak és a ködből előbukkanva marják meg a mit sem sejtő polgárokat, míg egy állítólagos világító rendőr sorra gyilkolja Whitechapel szerencsétlen lakosait. Amikor aztán még egy léghajó is lezuhan, Viktória királynő legjobb ügynökét állítja a nyomozás élére: Sir Maurice Newbury, az elismert antropológus, valamint tűzről pattant asszisztense, Miss Veronica Hobbes okkult és nagyon is evilági módszereket egyszerre hasznosítva szállnak szembe a ködbe burkolózó Londonban felbukkanó rejtélyekkel."
A prológust olvasva akaratlanul is a Gemma Doyle trilógia ugrott be, hisz az is Indiában játszódott, de a hatásos bevezető után elmerültem Sir Maurice Newbury és Miss Veronia Hobbes kalandjaiban és már nem hasonlítgattam más könyvekhez :)

A British Museum - 1900
Ahogy írtam ez a regény a steampunk stílus jegyében született, az események a 20. század eleji  Londonban játszódnak, egy olyan világban ahol fejlettebb a technika - egyre elterjedtebbek a hétköznapi közlekedésben a léghajók, és a gőzmeghajtású autók. Ezen kívül új csoda tartja izgalomban a népeket - az egyik cég automaták (mechanikus emberek) gyártását kezdi el.
Fan art - forrás

London lakosságát több veszély is fenyegeti 1901 borongós novemberében - az Indiából behurcolt furcsa pestis az egyik, ami lélektelen zombivá változtatja az embereket, a másik egy világító rendőr néven elhíresült gyilkos. Newburynek és Miss Hobbesnak ezek mellett egy rejtélyes körülmények között lezuhant léghajó ügyét is fel kell göngyölíteniük.

Sir Maurice Newbury foglalkozását tekintve antropológus, és a British Museumban dolgozik, ezen kívül pedig Őfensége, Viktória királynő egyik különleges ügynöke. (A történet 1901 novemberében játszódik, de a valóságban Viktória királynő már januárban halott, ez magyarázatot ad egy-két dologra a királynő állapotával kapcsolatban...)
Newbury új asszisztense, Miss Veronica Hobbes, akinek múltjáról nem sok derül ki a regény során - bár ezt elmondhatom mindkét szereplőről: a magánéletüket fokozatosan ismerjük meg, a regény végégig megtudunk új információkat róluk.

Az események fokozatosan bontakoznak ki, és jó is volt ebbe a múlt századi tempójú regénybe belefeledkezni. Az elbeszélésben felváltva követhetjük a két nyomozó szemén keresztül az eseményeket, így ismerjük meg egyre jobban őket. Ami nagyon tetszett, hogy mindketten annyira emberiek voltak, értsd - ha egy hullákkal teli léghajót megvizsgálnak, utána igenis rosszul alszanak, és rémálmok gyötrik őket. Nem szuperhősök, hanem egy kitartó és okos páros.

Ami a könyv elején idegesített, hogy a legtöbb párbeszéd nagyon szájbarágós volt, többször elismételte ugyanazt. Egy-két logikai bakira is felfigyeltem, volt olyan leírás ami néhány oldallal később szinte szóról-szóra megismétlődött és a kiadásban is volt pár gépelési hiba.

Mindezek ellenére csak jót tudok mondani erről a könyvről - a két főszereplőt megszerettem - emberiek, hitelesek voltak számomra. Newbury, aki az okkultizmus mellett a technikai újdonságok iránt is érdeklődik, emellett a múltjának több sötét titka is lehet. Miss Hobbes, aki erős nőként jelenik meg, és nem fél berúgni egy ajtót, vagy beleszólni a férfiak társalgásába, és az epilógus szerint pedig több van benne, mint amennyi látszik --- mondjuk sejtettem, hogy valami ilyesmi szerepe lesz, ezért tudunk meg olyan keveset az életéről.
A nyomozós szál is lekötött, és a könyv borongós hangulata is magával ragadott.

5/5

Örömmel fedeztem fel, hogy ez is egy sorozat első része (Newbury és Hobbes nyomoz/Newbury and Hobbes), a következő rész The Osiris Ritual, a harmadik pedig The Immorality Engine címen jelent meg. Remélem hamarosan olvashatom ezeket is magyarul ;) Addig is megpróbálkozom az író honlapjáról letölthető novellákkal, amik szintén ehhez a sorozathoz kapcsolódnak.
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kiadás éve: 2012
Sorozat: Newbury és Hobbes nyomoz 1.
Eredeti cím: The Affinity Bridge
Oldalszám: 267
Borító: 5/5
Eredeti borítók: 5/5

A könyvet köszönöm a Főnix Könyvműhelynek és @BridgeOlvas-nak!

Hasznos linkek:

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.