Friss könyvek - Június (frissítve)

(folyamatosan frissítve)

A májusi friss megjelenések közül elég gyér volt a felhozatal, de nem is csoda hisz két nagy könyves esemény között nem várhatunk sok új könyvet. Június 7-én viszont kezdődik a 83. Ünnepi Könyvhét, amire sok-sok szép új könyv jelenik meg, ill. adják ki újra. (Remélem hamarosan frissítik a honlapot is, mert kíváncsi vagyok a Bp-i programra, jó lenne eljutni legalább egy napra!)
Májusról maradt: 
(nem böngésztem elég figyelmesen múltkor, mert most is találtam még május végén megjelenő érdekes könyveket :))

Don DeLillo - Cosmopolis
Várható megjelenés: 2012. 05. 21.
"Eric Packer, a fiatal milliárdos egy átlagosnak tűnő áprilisi napon kilép New York-i lakásából, és beszáll a csúcstechnikával és luxuscikkekkel fényűzően berendezett fehér limuzinjába. Ezen a napon két komoly küldetés áll előtte: világrengető spekulációs támadást kell intéznie a japán jen ellen - és el kell jutnia Manhattan túlsó végébe a fodrászához. Ericnek hol az amerikai elnök motoros kísérete, hol egy zenészbálvány temetési menete, hol egy erőszakos politikai tüntetés állja útját. A kocsi kényelmes bőrülésén egymást váltják a látogatók: biztonsági, műszaki és pénzügyi szakértők, sőt Eric menyasszonya és szeretője is, miközben a limuzin az egyre bizonytalanabb jövő felé araszolgat. A könyvből David Cronenberg készített nagyszabású, lehengerlő filmet Robert Pattison és Juliette Binoche főszereplésével."
Aki figyelemmel követi a 'tvájlájt' színészek sorát, annak ismerős lehet a cím. A filmre már én is felfigyeltem, főleg a nemrég bemutatott durva trailer után - nem gondoltam, hogy könyvadaptációval van dolgunk.

Kate Morton - Felszáll a köd
"1924, nyár: Az előkelő társaság tündöklő estélyén, egy elegáns angol udvarház parkjában, a tóparton egy fiatal költő kioltja életét. A tragédiának két tanúja van: két nővér, Hannah és Emmeline Hartford, akik ettől fogva soha többet nem beszélnek egymással. 1999, tél: A 98 esztendős Grace Bradleyt, Riverton udvarház hajdani szolgálóját felkeresi egy fiatal rendező, aki filmre akarja vinni a költő öngyilkosságát. A Grace lelkének sötét zugaiba száműzött szellemek és emlékek előbújnak a réseken. Döbbenetes titok merül fel; valami, amiről a történelem elfelejtkezett, de amit Grace nem feledhet soha. Az első világháború sebeit viselő nyáron, és az utána következő dekadens húszas években játszódó Felszáll a köd borzongató rejtély és lenyűgöző szerelmi történet elegye."
Ezt a könyvet már olvastam, a Vörös Pöttyös facebook oldalán olvastam a hírt, hogy május végére várhatóan újra megjelenik a könyv :)

Könyvheti újdonságok:

Muriel Barbery - Ínyencrapszódia
"Pierre Athens a világ legnagyobb étteremkritikusa, a gasztronómia pápája, az ínyenc lakomák fejedelme. És negyvennyolc órán belül meg kell halnia. Ezt ő is tudja, de nem törődik vele, mert a halál kapujában egy ízlelőbimbói közt vagy inkább a szívében motoszkáló íz nyomába ered. Érzi, hogy ennek a gyermek- vagy kamaszkorból ismerős íznek többet köszönhet, mint élete összes pompázatos lakomájának. És emlékezik. Hol elandalodva, hol őrjöngő izgalomban kóborol az emlékek útvesztőjében, fejest ugrik a régmúlt fazekaiba, és vidékek és illatok, szagok és ízek, fűszerek, mártások, vadhúsok, halak és először ízlelt alkoholok között bejárja a gyermekkor tengerpartjait és kertjeit, séfek boszorkánykonyháit… S míg kutat, számot vet vele feleség, gyerek, barát, szerető, macska. Vajon marad-e idő, hogy meglelje, amit keres? A francia Muriel Barbery A sündisznó eleganciája című regényével vált világhírűvé, egyben a magyar olvasók egyik kedvencévé. Ínyencrapszódia című regényében is az élet egyszerű és fennkölt pillanatait ragadja meg, pálcát törve az erő és a hatalom gőgje felett."
A szerző első könyvét, A sündisznó eleganciáját már én is olvastam és oda voltam érte, sőt készült belőle a film is, amit még nem sikerült megnézni magyar felirat híján :( (pedig el is kezdtem angol feliratot fordítani, de hát nem jutottam sokkal előrébb azóta se)

Neil Gaiman - Sosehol
"Richard Mayhew egy fiatal üzletember jó úton a fényes karrier, szép feleség és kellemes élet felé… ami mind semmivé lesz, amikor egy bajba jutott lány segítségére siet. Jótette jutalmául a hétköznapi Fenti Londonból átkerül a baljós, sötét Lenti Londonba, az elveszett idők, elveszett helyek és elveszett emberek bizarr világába. Különös társaságba csöppen: Ajtó - a lány, akin segített - nemesi származású és szülei gyilkosát keresi; de Carabas márki kétes szívességeket behajtva éli még kétesebb életét; Vadász a világ legnagyobb szörnyeit hajszolja. A csatornák és metróalagutak labirintusában velük kell boldogulnia Richardnak, hogy segíthessen másokon és így segíthessen magán is. Vajon megleli-e azt az életet, amelyet már jóval korábban elveszített, mint hitte?" 
Ez az a könyv, amiért már régóta fáj a szívem, de nem tudtam beszerezni 2010 óta. Akkor a könyvtárból olvastam, lelkendeztem róla sokat, és most vééégre lecsapok rá :D

Neil Gaiman - Amerikai istenek

"A Hugo-, Nebula-, Bram Stoker és Locus-díjas, világszerte elsöprő sikerű regényt most a könyv megjelenésének tizedik évfordulójára kibővített változatban vehetik kezükbe a magyar olvasók. Árnyék három évet töltött börtönben, közben mindvégig csak azt a pillanatot várta, amikor végre hazatérhet szeretett feleségéhez, hogy együtt új életet kezdjenek. De mielőtt találkozhatnának, szabadulása előtt néhány nappal a felesége autóbaleset áldozata lesz. Árnyék élete romokban hever, és ekkor a sors egy különös idegennel hozza össze, aki Szerda néven mutatkozik be, és furcsa módon sokkal többet tud róla, mint ő saját magáról. Szerda munkát ajánl neki, és miközben az események egyre váratlanabb fordulatokat vesznek, Árnyék kénytelen lesz megtanulni, hogy a múlt sohasem hal meg igazából." 
Ez szintén újra megjelenik, új borítóval, és bővítve :). Még nem olvastam, de kíváncsi vagyok erre is!

Baráth Katalin - A borostyán hárfa 

"1912 karácsonya, Bácska: lakodalom készül Ókanizsa egyik köztiszteletben álló polgárának a házában. A nevezetes esemény alkalmából rejtélyes idegenek lepik el a Monarchia talán legálmosabb, legporosabb városkáját. Idegenek, akikről inkább csak sejteni lehet, igazából milyen szándékkal érkeztek, és hogy valóban idegenek-e. Csakhamar bekövetkezik az első titokzatos haláleset. Baráth Katalin A fekete zongora és A türkizkék hegedű után harmadszor küldi veszedelembe népszerű hősnőjét, Dávid Veront, mégpedig egy újabb békebeli bájú és ellenállhatatlan humorral fűszerezett, rejtélyekben bővelkedő történetben. Ezúttal is gyilkosságok után, cukrászdai szeánszokon, mozgóképszínházas vetítéseken és munkásgyűléseken megfordulva nyomoz A Nő című pesti lap hajadon munkatársa, ám olyan tudás birtokába jut, ami nemcsak a rendőrség, de régi barátai előtt is alapos gyanúba keveri őt."
A fekete zongora és A türkizkék hegedű után egy újabb regénnyel örvendezteti meg a Veron kalandjaira éhes rajongókat Katalin :)

Maggie Stiefvater - Lament
"Hát nem tudod, mi történik a Látóval, aki nem tud uralkodni a tündérnépen? A mindössze tizenhat éves Deirdre Monaghan bámulatosan tehetséges zenész. Hamarosan rá kell azonban döbbennie, hogy Látó is – különleges tehetsége képessé teszi, hogy saját szemével láthassa a mágikus erejű tündéreket. Deirdre egy szép napon váratlanul arra eszmél, hogy fülig beleszeretett egy Luke nevezetű titokzatos srácba, aki mintha a semmiből robbant volna be addig teljesen hétköznapi életébe. Ám a fiú iránta mutatott élénk érdeklődése egyszerű nyári románcnál talán sokkal sötétebb szándékot takar. Amikor felbukkan a színen Aodhan vészjósló alakja, aki a tündérkirálynő halált hozó parancsát hozza, Dee hirtelen a tündérvilág forgatagának kellős közepébe csöppen. Az érzelmektől fűtött hatalmi játszma kereszttüzében pedig ott áll Dee mellett komolytalan, ám végletekig hűséges legjobb barátja, James is. Bár Deirdre azt kívánta, bárcsak ne várna rá még egy végtelenül unalmas nyár, talán mégsem egy több száz esztendős tündérkirálynővel vívott csata volt az, amire igazán vágyott." (tervezett fülszöveg)
A Könyvmolyképző - Vörös Pöttyös facebook oldalán figyeltem fel, hogy a Shiver trilógia után újabb könyvet adnak ki Maggie-tól. A címet ráadásul az olvasók adhatják meg a fenti FB bejegyzésnél - hajrá :) Engem még nem győzött meg a fülszöveg, meg amit eddig olvastam róla ...

A lista még bővülhet :)

3 megjegyzés:

  1. Először nem értettem, mit keres itt a Felszáll a köd, aztán persze elolvastam a hozzá tartozó szöveget, így már minden világos.:))
    Hát nem tudom, én ezt a Maggie Stiefvater könyvet passzolom.

    VálaszTörlés
  2. Az Amerikai istenek nem új fordítás, csak bővített és itt-ott átdolgozott. És nagyon jó, annyira, hogy szerintem messze a legkiemelkedőbb, legátgondoltabb, "legfelnőttebb" Gaiman-regény, ezt a szintet azóta se sikerült megugrania a mesternek.

    VálaszTörlés
  3. @sajtosrolo - Lamentet én is passzolom, nem tűnik olyan jónak mint a Shiver :)

    @Pikszi - köszi, javítottam! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.