Benedict Wells - Beck utolsó nyara

május 26, 2012
Erről a könyvről a Geopen facebookos oldalán olvastam, és persze kíváncsi lettem a fiatal (jóképű) német srác első regényére. :)
"Egy szerelmi bánattól szenvedő, kiégett tanár, egy afronémet férfi és egy litván zenei csodagyerek élete nagy utazására indul Münchenből Magyarországon és Kelet-Európán át Isztambulba. Útjukat végigkíséri egy lány, mindannyiuk erotikus álmainak tárgya, egy pincérnő és egy litván család rejtélyes múltja. Különös őrangyalként vigyáz rájuk Bob Dylan, az öregedő rocksztár, kinek halhatatlan dalai zenei aláfestésként színezik át életüket. Az 1984-ben született német Benedict Wells 2003-ban, miután elvégezte a középiskolát, Berlinbe költözött, de nem iratkozott be az egyetemre, hanem inkább megírta első, a Beck utolsó nyara című regényét, és azonnal hangos sikert aratott vele egész Európában. Azóta két történettel gyarapította a kortárs irodalmat, amelyek eddig öt nyelven jelentek meg. Első könyve friss hangú, pimaszul szellemes történet zenéről, szerelemről és életről – megdöbbentően bölcs és érett, anélkül hogy koravén lenne." 
Ahogy Üstökös felhívta rá a figyelmem a könyv akár a Shiver trilógia egyik szereplőjéről is szólhatna, nekem csak a név tűnt fel, de aztán leesett, hogy az utolsó nyár is passzol :)

A történet Münchenben kezdődik, Robert Beck német és zene tanár egy középiskolában. A fiatalkorában elvesztett zenész karrier lehetősége csillan fel, amikor jobban megismeri egyik diákját. A litván Rauli (akit én a neve hangzása és több tulajdonsága miatt a The Rasmus Laurijának képzeltem el) zseniális tehetség. Bámulatosan könnyen szerez dalokat és gitározik - Beck ezért elkezd gyakorolni a fiúval, és az az álma, hogy a menedzsereként kiléphet az unalmas tanári karrierből és újra a zeneiparban dolgozhat.
Ahogy egyre jobban megismerjük a szereplőket, egyre ellenszenvesebb lett nekem Beck - egy öregedő férfi, aki kétségbeesetten próbálja beteljesíteni az álmait, ám nem önerejéből, hanem Rauli 'vállán' felkapaszkodva. Az élete romokban hever: elvesztette a saját hibájából a szerelmét, belefásul a tanárságba, és úgy tűnik a régi álmát sem tudja beteljesíteni.
Az egy év történései (1999), ez a bizonyos utolsó nyár sorsfordító lesz végül Beck, Rauli és Robert régi (és egyetlen) barátja Charlie életében. A fülszövegben említett utazás csak a könyv második felében kezdődik el, és filmbe illő jelenetekkel van tele. :)
A regényben megjelenik az átlagos és a zseni szembenállása - Becket elkeseríti, hogy ha megszakad se tud olyan jó lenni, mint a tizenéves Rauli. A másik érdekes téma a Németországba betelepülők helyzete - Rauli családja Litvániából menekül, az apa nem tud dolgozni nyelvtudás híján, ám a zenei karrier kiragadhatná őket a szegénységből.

Tetszett a történet, bár néhol untam, és Beck fejét néha a falba ütögettem volna ..., Charliet nagyon sajnáltam (a hazautazása eléggé sokkoló volt). Jól megoldotta az író azokat a részeket is, ahol közbeszól, és ezzel valós történetnek tünteti fel a regény történéseit. Az egész könyvet áthatja a zene: zenei utalások, dalszövegek, és a fejezetek címei dalszámok ill. egy kazetta A-B oldala a két nagy fejezet.
A könyv nagyon jól van felépítve - az első részben jól megismerjük a szereplőket, megvan a fordulat, az utazás, a megoldás keresése és végül a megoldás. Igaz ez a megoldás nem épp tökéletes, de ettől lesz hihető a könyv. Első könyves írótól remek! :)
Ez a zene annyira nem áll közel hozzám, és a német szereplők sem, ezért:
4/5

Kiadó: Geopen
Kiadás éve: 2011
Eredeti cím: Becks letzter Sommer
Oldalszám: 398
Ár: 3490 Ft
Borító: 3/5
Eredeti borító: 2/5

(Valahogy nincs szerencséjük a borítókkal, egyik se tetszik és nem illik a regényhez.)

Benedict Wells
Hasznos linkek:
Interjú az íróval

4 megjegyzés:

  1. Húú, ez egész jónak tűnik!:) A borító viszont nem keltette volna fel az érdeklődésemet, valószínű, hogy eddig ezért nem is szemeztem vele... bezzeg ha az íróját tennék rá... nem is értem, ez miért nem jutott senkinek eszébe!:D *.*

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy egyetértünk :))) (köszi a látogatást, és a feliratkozást ;). A könyvet pedig ajánlom, ha szereted a zenét :)

    VálaszTörlés
  3. Olvastam vele az interjút amit linkeltél, és azóta már lenyomoztam, hogy amit akkor még csak tervezett, most meg is tette: éppen Barcelonában van... hát vihetne engem is!:)) A blogod pedig nagyon szép, és érdekes könyvekről írsz, naná, hogy feliratkoztam!:)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm :)) Én is így vagyok a tiéddel!
    Barcelonából már biztos egy új regénnyel tér haza :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.