Friss könyvek - Május + magyar könyvajánló

A jövő havi megjelenések között még nem találtam olyan sok könyvet, ami tetszene, ezért kicsit csalok :)
A Líra Könyvklubjából szemezgettem és főleg a magyar szerzők műveit emelem most ki. Na lássuk:

Carlos Ruiz Zafón - A mennyország fogságában
Várható megjelenés: 2012. 05.25. 4000 Ft
"A szél árnyéka és az Angyali játszma után újabb Zafón regénnyel jelentkezik az Ulpius-ház. A mennyország titka a spanyol író mindkét korábbi könyvéhez kapcsolódik; szereplők és történetszálak kötik össze, amelyek hidat képeznek a témák és elbeszélések között, de minden könyv zárt, független, önálló műként is olvasható egység. A szerző szándéka szerint A mennyország titka egy regényciklus részeként az Elfeledett Könyvek Temetőjének irodalmi univerzumához tartozik. Az Elfeledett Könyvek Temetőjének kötetei bármely sorrendben, vagy akár önmagukban is élvezhetők, így az olvasó lehetőséget kap több ajtón át megközelíteni a történetlabirintust és bejárni az ösvényeket, amelyek, ha összekötik őket, az elbeszélés szívébe hatolnak."
Mostanában egyre több magyar kortárs könyvet olvasok, és szeretnék minél több embert erre buzdítani :) Kedvcsinálónak itt az alábbi lista a friss magyar könyvekről - van itt humoros betyártörténet, szépirodalom, és misztikus múltidézés...


Gábor Endre, Pierrot - Az ördög köve (Jonathan Hunt kalandok II.)
Megjelent: 2012., 3000 Ft
"Egy mecseki falu rejtélyes pusztulása 1407-ben... Egy égből zuhant lebkő titka... Szerencsevadászok és tudósok küzdelme... Jonathan Hunt, a New York Times újságírója visszatér... A "Jumurdzsák gyűrűjé"-nek főhőse a bravúros egri nyomozás után két évvel Debrecenbe látogat, ahol szinte az égből pottyan ölébe egy újabb rejtély. Megismerkedik egy vonzó atomfizikusnővel és forrófejű öccsével. A fiú eltűnik, és a szálak ezúttal is a múltba vezetnek. A kalandokban és váratlan fordulatokban bővelkedő nyomozás évszázadokkal repíti vissza az időben Jonathan Huntot. A könyvtárakban, múzeumokban meglelt dokumentumok, kéziratok és levelek különös természeti jelenség létezésére utalnak. A Magyar Faustként ismert legendás debreceni tanár, Hatvani István hagyatékából kiderül, már ő is vizsgált a 18. században egy bizonyos égi eredetű követ, amely óriási kristályt, talán gyémántot rejt. Az értékes kincsért századokon átívelő hajsza kezdődik. A tét óriási, Jonathan Hunt ugyanis kideríti: az "ördög köve" halálos miazmát rejt, amely akár az egész emberiséget elpusztíthatja..."
A Jumurdzsák gyűrűje folytatása ez a könyv (nem is értem miért nem hallottam még róla sehol, hogy megjelent! :(), az a könyv is tetszett, kíváncsi vagyok erre is! :)


Gángoly Attila - Novák Valentin - Zsír Balázs olajra lép
Megjelent: 2011, 2690 Ft
"A mű humoros csavargóregény. Kalandos, gunyoros, groteszk, mint neves elődei, például a Gil Blas Le Sage-tól, amelyből a Zsír Balázs nevet csűrték-csavarták, magyarították a szerzők. A könyv a csavargóregények azon régi vágású vonulatához tartozik, ahol egy csirkefogó kalandjaival mulattatják a nagyérdeműt, miközben leleplezik a kor társadalmi visszásságait is. A posztmodern újítások minduntalan meglepik a gyanútlan olvasót. Idősíkok és színterek váltakoznak, a főhős pedig történelmi, vagy más írók által kiagyalt szereplőkbe botlik. Az általános fonákságok mellett a regényben terítékre kerül a politika is. A kiegyensúlyozott ábrázolást az írók különböző szemlélete biztosítja, mely a közös alkotás egyik legfőbb (végül leküzdött) akadálya volt. Történetük csúcs- vagy mélypontján pedig Zsír Balázs megismerkedik a vizek Tarzanjával, Hany Istókkal. A vele való kalandozás és búcsú zárja az eseményeket a Tarandus Kiadó kilencedik könyvében, ám G. & N. urak már törik kemény fejüket a folytatáson." (hosszabb fülszöveg itt) (Részlet a könyvből)

Inczédy Tamás - Nemlétező Szavak Enciklopédiája
Megjelent: 2012, 2500 Ft
"Géza bá megírta a Nemlétező Szavak Enciklopédiáját, Pötyke, a pizzafutár megmentette Rousz Endre marketingest, aki megalapította az Alternatív Antialkoholisták klubját (népszerű nevén a Hólepárlót), majd az Alf-jelmezben fagylaltot áruló Rudival karöltve a bajba került Géza bá segítségére sietnek. Felbukkan még a drogdíler és drogfeltaláló Kígyó, Géza bá boszorkánygyanús menyasszonya, Mártika, továbbá a szamuráj harcos és ipari kém Takesi, nem is szólva a japán szex szerepjátékaiban segédkező szuperintelligens gésákról. Ők mind tevékeny szereplői ennek a huszonegyedik századi sebességgel pörgő, igazi pesti humorral megírt szórakoztató regénynek. Rejtői abszurd, sodró történet, kaland, pesti rögvaló, perverz szex, ezotéria – és minden idézőjelben. Inczédy Tamás bemutatkozó regénye bizonyosan egyből jókora rajongótábort szerez majd a fiatal szerzőnek." (Részlet a könyvből)

Maros András - Csinálni kell
Megjelent: 2012, 2690 Ft
"Csinálni kell. Szétszedni, megpucolni és összerakni, amíg jó nem lesz. Mintha ez lenne a novellák receptje: Maros András jó mesterember módjára szétcsavarozza a történeteket, letisztítja, megolajozza, aztán újra összeszereli őket. Csakhogy nem úgy illeszti egymáshoz az elemeket, ahogyan azt várnánk. A jó mesterember figurája álca, az olajfoltos overáll, a hegesztőszemüveg mögött egy zseniális feltaláló lapul, aki magában kuncog, néha ördögien felkacag. Tudja, mit csinál. A végeredmény sohasem az, amire számítunk, nem úgy működnek ezek a szerkezetek, mint ahogy megszoktuk. Első pillantásra egyszerű sztorikat olvasunk a mai, nagyon is hétköznapi életből, de aztán feltűnik, hogy szokatlan a nézőpont és a nyelv, furcsák a szereplők, nem várt fejlemény lesz a csattanó, és ettől válik elképesztően izgalmassá az egész könyv, az elejétől a végéig. És akkor a finom, mégis karcos humoráról még nem is beszéltünk. Azt érezni kell. Élvezni kell. Olvasni kell." (Részlet a könyvből)

Szeghalmi Lőrincz - Levelek az árnyékvilágból
Megjelent: 2012, 2990 Ft
"Furcsa események helyszíne lett Ung vármegye 1839-ben, amelyekről első kézből, egy orvos levelezéséből értesülhetünk. Szeghalmi Lőrinczet kollégái szokatlan kóresethez hívják egy fiatalasszonyhoz, akit borzalmas görcsök gyötörnek, ám ha beveszi a helyi varázsoló ember gyógyító porát, megkönnyebbül, ám igen furcsa módon: eleven varangyos békákat kezd szülni. Az esettel a tekintélyes szakmai lap, az Orvosi Tár is foglalkozik, Szeghalmi doktor pedig egyre inkább belebonyolódik a nyomozásba. Borzalmas gyilkosságok, megelevenedő halottak és bosszúálló szellemek között kell küzdenie az életben maradásért és a rejtély megoldásáért. Szerencséjére segítői is akadnak: a tanulatlan füves ember, aki a népi gyógymódok avatott ismerője, valamint a titokzatos és szép nemes hölgy, Endrődy Ilona, akibe az orvos beleszeret, és akit szintén halálos veszély fenyeget. A történetben immár kettejük boldogsága a tét. A fennmaradt levelek tanúsága szerint, ha Szeghalmi Lőrincz történetesen nem az orvosi pályát választja, kivételes tehetségű író válhatott volna, stílusa és látásmódja egészen egyedi: az eseményeket sebészi pontossággal rögzíti, ám a szenvedély és a gyötrő kétségek minduntalan átütnek a szikár prózai anyagon." (Részlet a könyvből)

Benedek Szabolcs Vámpírtrilógiája:
A vérgróf
Megjelent: 2012, 3490 Ft
"Mindig esténként tűntek elő, néha csapatosan, többnyire azonban egyedül. Hogy pontosan hogyan és mikor érkeztek, arról senki nem bírt megbízhatót mondani. Volt, aki azt állította, hogy ugyanott laknak, amerre dolgoznak is, napközben alszanak és megbújnak valamelyik bérkaszárnya zugában, s csupán napszálltakor merészkednek elő. Mások akár meg is esküdtek volna rá, hogy a város egy másik fertályából jönnek és szekéren hozzák őket... Most is csak annyit lehetett tudni, hogy megint meghalt közülük az egyik. A székesfőváros utcáin arat a halál: a rendőrség elképzelhetetlen brutalitással meggyilkolt prostituáltak holttesteire bukkan szerte a városban, a Városligettől kezdve az előkelő Ó utcai bordélyon át egész a ferencvárosi munkásnegyedekig. 1910-et írunk: az újabban már villanyfényben úszó Andrássy úton még egymást kerülgetik a konflisok és az automobilok, a legendás kávéházakban pedig Ady Endre és Molnár Ferenc társaságát keresik a szépreményű költők és hírlapírók. Ezzel egy időben pedig különös vendég érkezik Budapestre, hogy néhány hónapi rejtőzködés után egyszerre csak az előkelő szalonok és úri társaságok kedvencévé váljon: Saint-Germain grófja, aki egyenesen Rákóczi fejedelem leszármazottjának mondja magát, és a világtörténelem legkülönbözőbb korszakaiból származó történeteinél csak a szokásai különösebbek. Éjszaka él, akárcsak a város, és még soha, senki nem látta enni... Benedek Szabolcs 1973-ban született Budapesten, nagyjából száz méterre attól a helytől, ahol most él. Közben azért Szolnokon is eltöltött majdnem két évtizedet. A Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, politikatudomány szakirányon szerzett diplomát. Az elmúlt tizenöt évben hivatalnokoskodott, valamint írt vagy tucatnyi könyvet, sok tucat tárcát, novellát és kritikát, illetve kapott egy József Attila-díjat. Szabadidejében a lányait kísérgeti haza az óvodából és az iskolából. A Vérgróf-trilógia indító darabja az első kötete a Libri Kiadónál."

A vérgrófnő
Várható megjelenés: 2012. 10. 31.
"1916. Erdélybe betörnek a románok. Szállási Titusz, Az Est munkatársa Kolozsvárra utazik, hogy első kézből tudósítsa olvasóit az eseményekről, miközben reméli, hogy régi barátjával, Saint-Germain gróffal is újra találkozhat. Egy évszázados titok, egy démoni szerelem, és egy váratlan segítőtárs azonban olyan kalandba keveri őt, amit talán soha nem írhat meg..."

A vértanú
Várható megjelenés: 2013. 04. 30.
"1918. A háborúból épphogy csak felocsúdó Magyarországon tombol a spanyolnátha, a városok lakóit pedig különös halálesetek sora tartja rettegésben. Lehetséges, hogy Erdélyből nem csak menekültek, hanem valami más, ördögi erő is átkelt az új határokon?"

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.