William Somerset Maugham - Színház

"A „Színház” című regény díszlete a színház, főszereplője egy korosodó, ámde nagyszerű színésznő, aki soha nem volt képes különbséget tenni a valódi és a játszott világ között. Élete úgy telt, mintha az egész egy nagy és hosszan tartó színjáték lenne. Amikor aztán beleszeret egy, a fiával csaknem egykorú fiatalemberbe, majd viszonyt is kezd vele, rádöbben, milyen fájdalmasak tudnak lenni az igazi érzelmek: a szenvedély, a szenvedés, a féltékenység, a düh, a megalázottság, a bosszúvágy. (ekultura.hu) A mozik nemrégiben mutatták be a regényből készült Csodálatos Júlia című filmet, melyet Szabó István rendezett. 


Júlia nem csak méltán ünnepelt színésznő pályája csúcsán, de fantasztikusan alakít az élet színpadán is. A házasság, gyermek, szerelmek és kalandok labirintusában mindig megtalálja a legfontosabbat – saját magát. Színház az egész világ…! A Somerset Maugham, Szerb Antal, Bánsági Ildikó trió nagyszerű produkciót nyújt ezen az ironikus hangvételű, nagyon szórakoztató CD-n. És a hang nagyon ismerős, hiszen Szabó István Csodálatos Júlia filmjében Júlia magyar hangját Bánsági Ildikó adta."

Nemrég néztem meg a Csodálatos Júlia c. filmet, amit Szabó István rendezett, mivel annyira tetszett el akartam olvasni, hangoskönyvként is megtaláltam így ebben a formában hallgattam meg.
A film nagyon hűen követi a könyv eseményeit - egyes részeit más arányban mutat be, és Julia múltjáról sem esik annyi szó, de nagyon jó feldolgozása.
A regény felépítése tetszett: a jelenből indul (kb. ugyanazzal a jelenettel, mint a film), és Julia régi fényképeket nézegetve idézi fel a múltat.
Érdekes volt végigkísérni Juliát és Michaelt, bár nem épp tipikus házaspárnak tekinthetőek. Michael nagyon hiú - igaz ez Julia hibája is, nem szerelmesek már egymásba, de jól 'működnek' együtt - Michael vezeti a színházat, Julia pedig a fő színésznő.
A történet elején Julia a 40-es éveiben jár, elismert színésznő, Roger fiúk már 17 éves. Minden tökéletes, nincsenek anyagi gondjaik, sok 'barátjuk' van, egyszóval szépen élnek.
Julia viszont megismerkedik egy fiatal hivatalnokkal, és szép lassan beleszeret és viszonyt kezd vele.
De nem történik semmi tragédia - ebben a tekintetben egysíkú ez a regény. Julia okos és erős nő, nem hagyja magát megalázni, tanul a gyengeségeiből és bosszút áll az őt ért sérelmekért.

„Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő” - Shakespeare ezzel a sorával lehet legjobban megfogni Julia életét. Minden pillanatban színészkedik, uralkodik az érzésein, tudatában van a legapróbb gesztusának hatásában, minduntalan egy jelenetbe képzeli magát vagy egy korábban játszott jelenet jut eszébe.
A fia szájából hangzik el ez a bírálat, ami jól leírja őt:
"Nem tudod mi a különbség az igazság és a látszat közt. Soha abba nem hagyod a szerepjátszást, ez már a második természeted. Játszol, ha estély van itt, játszol a cselédeknek, játszol apámnak, játszol nekem. Nekem eljátszod a szerető, elnéző, ünnepelt anya szerepét. Te nem is létezel, te csak az a megszámlálhatatlan sok szerep vagy, amit játszottál."

A kedvenc szereplőm Evie volt, aki jól ellensúlyozta Julia mesterkéltségét és báját.  
"-De nem tudom mit csinálnék ha leszólítanának. (Julia)
- Rendőrt hívna!" (Evie)

Tetszett ez a regény, főleg Bánsági Ildikó humoros előadásában. Érdekes volt bepillantani a színház világába.
5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.