Bram Stoker - Drakula

Az ősvámpír történetével most sikerült teljesen egészében megismerkednem. Korábban olvastam a Drakula gróf válogatott rémtetteit, de ez csak egy rövidített verzió (nem is értem miért csináltak ilyet), és pár éve naivan megvettem angolul, de csak Harker naplójának első két fejezetéig jutottam.

"Harker, a fiatal angol ügyvéd azért utazik a Kárpátok közé, a hátborzongató várkastélyba, hogy nyélbe üsse Drakula London melletti ingatlanvásárlását. Nem is sejti, miféle szörnyűséget szabadít ezzel a világra: a vámpír gróf ebben a nyugati metropolisban akar újabb áldozatokat szedni, újabb – élőhalott – segítőtársakat toborozni. Miközben Harker a romos várban senyvedve tervezi reménytelennek tűnő menekülését, Drakula kísértethajója máris Anglia felé közeleg, ahol két ártatlan fiatal nő készül a boldog házaséletre. Az egyik éppen Mina, Harker menyasszonya… Barátaiknak, egy ifjú angol és egy idős holland orvosdoktornak, egy angol főnemesnek és egy amerikai kalandornak minden bátorságukra és leleményességükre szükségük lesz, hogy elháríthassák ezt a pokoli támadást."

Nehéz írni erről a könyvről, hiszen Drakula alakját már szinte gyerekként megismeri az ember (filmekből, vagy rajzfilmekből), és azóta jó néhány könyvben és filmben találkoztam már vámpírokkal.
Ez a regény nem is igazából Drakuláról szól, hanem arról hat emberről, akik kapcsolatba kerülnek vele, és akiknek megkeseríti az életét, ezért szövetségre lépnek, hogy elpusztítsák ezt a gonoszt.
A regény naplófejezetekből, levelekből, újságcikkekből áll össze, a szereplőket egymás szemén keresztül ismerjük meg - főleg a Harker házaspár, és dr. Seward naplójából.
Mai szemmel nézve nem tartogat sok izgalmat a könyv, viszont a kor olvasóinak nagy élmény lehetett - tele van modern technikai eszközökkel (fonográf, írógép - mint a naplóírás új módja).

A kedvenc szereplőm Mina volt: okos, bátor nő, aki nem fél feláldozni magát ha rosszra fordult volna a helyzet. Másik kedvencem Van Helsing, aki mindenkit nagyon szeret és tisztel (néha túlzásokba is esik), de azért aranyos öregúr ("Drága Mina asszony!").
Akit félreismertem korábban: Renfield - nem olyan egysíkú (őrült, Drakula-imádó) mint amilyen a filmekben, vagy eddigi élményeim alapján képzeltem. Őrült az igaz, de voltak tiszta pillanatai, amikor segített a csapatnak.

Ez egy alapmű ezért érdemesnek tartom a megismerésre, viszont mai szemmel már nem 'üt' annyira, és eléggé különbözik a fülszövegben is emlegetett verziótól (1992-es), ahhoz képest 'visszafogottabb'.


4/5

Kiadó: Európa Kiadó
Kiadás éve: 2010
Eredeti cím: Dracula
Oldalszám: 389
Ár: 3200 Ft
Borító: 5/5

3 megjegyzés:

  1. Én azt olvastam, ami a filmváltozat átirata( a Gary Oldman-es), és az nagyon tetszett, egy este alatt kivégeztem. :)

    VálaszTörlés
  2. Nem is tudtam, hogy olyan verzió is van :) Azt filmet már elkezdtem nézni, de még nem jutottam a végére :)

    VálaszTörlés
  3. A film szerintem nagyon jól lett megcsinálva :) Én sem tudtam róla, de még gimiben az egyik osztálytársam tudta rólam, hogy ilyen vámpírmániám van, és kölcsönadta nekem elolvasni...nem tudom honnan vadászta, de az egy tök izgi verzió.Ilyen az eleje: http://fokusz.info/Image/57._szam/dracula6.jpg

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.