J. K. Rowling - Harry Potter és az azkabani fogoly

szeptember 24, 2011
"Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett és szuperbiztos börtönből megszökik egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény Roxfortba tart, a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. A varázslónövendék Harry Potter és barátai számára a harmadik tanév sem csak a vizsgák izgalmait tartogatja…"

Harry idei nyara kicsit jobban indul: éjszakánként titokban tanul, Hedvig pedig idén hoz neki szülinapi ajándékokat és leveleket - mindkét barátja külföldön nyaral, Ronék Egyiptomban, Hermione Franciaországban van a szüleivel. Ám nem tart sokáig a viszonylag békés nyár - megérkezik Marge néni, Vernon Dursley nővére, aki szívből utálja Harryt és nem is titkolja ezt. Harry egy szerencsétlen baleset után elmenekül a Privet Drive-ról - teljesen kétségbeesik, azt hiszi ezután az Azkabanba küldik, vagy legalábbis bujkálnia kell egész életében. Végül a Kóbor Grimbusz veszi fel (ami, a filmben még viccesebb :) ), azzal eljut Londonba, ám itt maga a Mágiaügyi Miniszter várja, Cornelius Caramel. Harry azt hiszi vége mindennek, ám meglepetésére a miniszter nagyon kedves hozzá, és megígérteti vele, hogy a tanévkezdésig a Foltozott Üstben marad, és sötétedés után nem kószál az Abszol Úton. Ez a kedvenc részem, amikor Harry egyedül van, szabadon, sétálgat az Abszol Úton, és nemsokára csatlakoznak hozzá a barátai is, és együtt indulnak vissza a Roxfortba. Ám előtte Harry megtudja, hogy egy gyilkos van a nyomában, Sirius Black, aki nemrég szökött meg az Azkabanból...
Kicsit sötétebb ez a könyv, Harryt már a könyv elejétől halálos veszély fenyegeti - a kutya, a jóslások, a dementorok - ha belegondolunk ezt egy normális 13 éves nem bírná ki, de hát Harry erős, ott vannak a barátai és Dumbledora, később új barátra tesz szert az új sötét varázslatok kivédése tanár személyében, (Remus Lupin).
A varázsvilág új területeit ismerjük meg: a Kóbor Grimbuszt, Roxmortot, a dementorokat és Azkabant, hippogriffeket, időnyerőt - és ami a legjobban tetszett: Harry apjának, James Potternek roxfortos éveit, és barátait.
A könyv vége nagyon fordulatos, nagy titkok derülnek ki, és reménykedhetünk, hogy Harry élete talán gyökeresen megváltozik (SPOILER: milyen jó lett volna, ha Sirius tisztázhatja magát, és Harry odaköltözhetett volna hozzá! Kicsit visszakaphatta volna a szüleit, Sirius sokat mesélhetett volna neki róluk, és neki is jót tett volna Harry jelenléte az embertelen azkabani évek után. De sajnos Rowling nem hagyta, hogy ők ketten egymásra találjanak :( ).
Harryék is változnak, a kamaszkorba lépve indulatosabbak - Harry kifakadása a könyv elején és a végén (SPOLIER: ami kicsit sántított a könyvben - Harry meg akarta ölni Siriust, de hogyan? Honnnan tudott volna olyan varázsigét, ami megöli??), Hermione pofonvágja Malfoyt, Ron megszállottan védi Makeszt és sokáig haragszik Hermionéra.

Ez a kedvenc részem a sorozatból:
5/5
A film szintén a kedvencem, Alfonso Cuaron jó munkát végzett :)) (5/5)

Kiadó: Animus
Kiadás éve: 2000
Eredeti cím: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Oldalszám: 399
Ár: 3390 Ft (hűű, az enyém még csak 1590 Ft volt :D)
Borító: 5/5

5 megjegyzés:

  1. Nekem is ez a kedvenc részem! :)
    Már annyiszor elolvastam, meg láttam filmen, hogy majdnem kívülről tudom :)...Borsólevest? :)
    Amikor kezdtem érezni, hogy nagy fan leszek még kazettán is megvettem, bár a DVD már kezdte rendesen kiszorítani a piacról a videókat!
    Persze azóta DVD-n is megvan! Megunhatatlan!!!
    Harry haja is ebben a részben tetszik a legjobban XD
    Na de minek is húzom itt az időt...megyek és megnézem!

    VálaszTörlés
  2. Bizony a borsóleves előbb eszik meg téged, mint te őt :D (az a zsugorított fej, olyan jópofa volt "Mind your head" - imádom angolul nézni) :D
    Igen itt már eléggé megváltoztak a színészek, jóval idősebbnek látszanak, mint az első két részben.
    Én most a Tűz serlegét fogom megnézni (sorban végignézem a filmeket, a könyvek újraolvasása mellet) :)

    VálaszTörlés
  3. Az szép! Bár én is nemrég fejeztem be a hetedik részt könyvben, amit rögtön a 7/2 film után nem sokkal kezdtem el újraolvasni. Ha volt egy szabad percem folyton azt olvastam :)
    Ezt külön neked: http://www.youtube.com/watch?v=vItUcXm5h4w (bár már egy éve feltettem, nem sokan nézték meg! Ha gondolod ide kiteheted a blogodba!)
    További szép napot! Jó olvasást kívánok!

    VálaszTörlés
  4. A videót nem tudtam megnézni, azt írta youtube, hogy letiltották - biztos ezért nem tudták sokan megnézni :(

    VálaszTörlés
  5. Imádom ezt a részt! Olvasni is, nézni is.
    Nekem is ez a kedvenc részem a sorozatból! :)
    Sirius, Lupin (őt eredetileg teljesen máshogy képzeltem el, de már megbarátkoztam a színésszel), az időnyerő, a patrónus bűbáj, a fúriafűz (a filmben mindig imádom nézni, ahogy éppen elpöcköli a madarat vagy egyszerre lehullajtja a leveleit), Csikócsőr, a TEKERGŐK TÉRKÉPE, és még sorolhatnám.
    És a két fiú, Daniel és Rupert, ebben a filmben néznek ki a legjobban (a hajuk miatt ;).
    Na jó, nem tudok semmi újat írni, csak azt hogy mennyire SZERETEM ezt a részt :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.