Joanne Harris - Rúnajelek

Ezzel a könyvvel végeztem is Joanne Harris eddig, magyarul megjelent könyveivel :) Ebben a könyvben nem a 'szokásos' stílusát hozza, hanem a fantasy műfaját.

"Hétfő reggel, hét óra, ötszáz évvel a Világvége után, és megint koboldok fosztogattak a pincében… Az örök álmodozó Maddy Smith születése óta a Káosz jelét viseli a kezén. A vörös rúna hordozója különleges erők birtokosa, de a tizennégy éves lány még maga sem tudja, mire képes. A rossz ómen félelmet kelt a babonás falusiakban, Maddyt kiközösítik, így a szintén számkivetett Félszeművel barátkozik, aki sokat tud a mágiáról, és egy nap félelmetes és káprázatos világba vezeti a kislányt… A Rend fanatikus szolgái végleg le akarnak számolni a Káosszal: felesküsznek, hogy kiirtják a babonákat, a varázslatokat, a meséket és az álmokat. A tündék, törpök, boszorkányok és koboldok ideje lejárt, számukra is beköszönt a világvége, hacsak Maddy nem lopja el az ősi istenek titkát, amivel hatástalaníthatja a Rend titkos fegyverét. Háború van: a Rend végleg elpusztíthatja a világot… most minden egy kislányon múlik. Joanne Harris, a világszerte népszerű Csokoládé, Szederbor, Ötnegyed narancs és számos más bestseller írónője babonákkal és mágiával teli fantasztikus világába vezeti olvasóit. Az ősi skandináv mitológia elevenedik meg ebben a vad, veszélyes, fantasztikus és fordulatos regényben. A Rúnajelek, akár a Végtelen történet vagy A Gyűrűk Ura, igazi mestermű"

A történet a skandináv mitológiára épít, és 500 évvel Ragnarök után. Én nem ismertem a skandináv mitológiát, egyedül Baldr megmérgezése rémlett még valahonnan, ezért aki nekiáll a könyvnek nem árt előtte utánanézni a főbb eseményeknek. Persze én csak a könyv kiolvasása után tettem meg, így egy ideig nem nagyon értettem, hogy miről is van szó. :)
Kicsit zavaros volt a világ, a Renddel, meg a Káosszal, de a könyv végére letisztult a kép.
Örök romantikus lévén azt vártam, hogy Maddy és Loki mikor jön össze :D A két kedvenc szereplőm ők voltak, meg a könyv végén Ethel :)
Annyira nem fogott meg a könyv, túl bonyolult volt a világa és sokszor nem igazán értettem hogy működnek a dolgok. De azt meg kell mondjam olvastatja magát, mert izgalmas, és megszerettem a szereplőket szép lassan, és érdekelt kivel mi fog történni. :)

Nálam: 3/5


(Most a molyboltban csak 700 Ft ;) )

9 megjegyzés:

  1. Ennyire nem? Nekem ez a kedvenc Joanne Harris könyvem.:) Már annyira nem emlékszem rá, csak hogy imádtam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. akkor annyira nem lehetett a kedvenced...

      Törlés
  2. Hát :) A többi könyvéhez képest egyszerű volt a stílusa, itt csak a történesekre koncentrált - nekem ez kevés volt, a másik meg, hogy nem ismertem a mitológiai hátteret ezért elég zavaros volt nekem.

    VálaszTörlés
  3. Sziassztok! Nagyon jó volt ez a könyv, imádtam és még most is imádom. Elvileg lesz foplytatás. Igaz ez? És szerintetek jó ötlet lene folytatni?
    És kedves cikk író! Amikor a végén Loki is újjáéledt és a folyó visszahúzódott és azt nézte, majd maddy odament és kéz a kézben jöttek le már én is hirtelen arra gondoltam, szintén örök romantikusként, hogy mi lesz ebből ;D

    VálaszTörlés
  4. AnCSa: utánanéztem és tényleg lesz folytatása a könyvnek (Runelight néven fog november 3-án megjelenni), több infó az írónő honlapján: http://www.joanne-harris.co.uk/v3site/books/runelight/index.html

    VálaszTörlés
  5. ohhh köszönöm :) és amugy lokinak mi az angol neve?

    VálaszTörlés
  6. Loki :) http://www.joanne-harris.co.uk/v3site/books/runemarks/index.html

    VálaszTörlés
  7. Loki Maddy rokona ,volt már pár furcsa kapcsolata és van pár kb ötszázéves mutáns gyereke ,nekem is ő a kedvencem , de nem vártam h összejön egy 14 éves lánnyal...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem esett le nekem, hogy rokonok! :)) Akkor fura is lett volna... Újra kell olvasnom tényleg!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.