Jay Asher - Tizenhárom okom volt

Pár perce fejeztem be ezt a könyvet, így még friss az élmény. Sokat olvastam előzőleg erről a könyvről, a borítóját is csodáltam, most végre el is olvastam.

Ahogy a molyos véleményeket olvastam láttam eléggé megosztotta az emberek, mondjuk nem csoda, az öngyilkosság tabu téma, amiről nem szívesen beszél senki. Ez a könyv erről szól - hogy milyen apró események vezetnek oda egy tini életében, hogy az kicsússzon a kezei közül.

"Mikor Clay Jensen hazaér az iskolából, egy különös csomagot talál a verandán, amit neki címeztek. A csomagban néhány kazettára bukkan, amiket Hannah Baker – osztálytársa és titkos szerelme – készített, aki két héttel korábban öngyilkosságot követett el. Hannah elmondja, hogy tizenhárom oka volt annak, hogy úgy döntött, véget vet az életének. Clay az egyik [ez így nem pontosan igaz]. Ha meghallgatja a kazettákat, megtudja, miért.
Clay egész éjszaka ide-oda bolyong a városban Hannah szavait hallgatva. Tanúja lesz a lány fájdalmának, és megtudja az igazságot saját magáról – az igazságot, amivel soha nem akart szembenézni.
"

Hannah családja egy új városba költözik, elsős lesz egy új középiskolában - ez már elég nehéz esemény minden tini életében, de jönnek a pletykák, amik olyan lánynak állítják be, amilyen ő igazából nem. Ő próbál beilleszkedni, de azt tapasztalja, hogy azok az emberek akikben megbízna kihasználják, eltaszítják, megalázzák. Egy ember van, aki megmenthette volna: Clay, de eltaszítja magától a fiút.
Hannah 13 kazettán meséli el mi vezetett a döntéséhez, mik voltak azok az események, amik miatt elvesztette a lába alól a talajt, amitől úgy érezte nincs más kiút.

Nagyon tetszett a könyv megoldása, a kazetták és Clay közbevetett narrációja, és értékeltem a könyv végén az író jegyzeteit, ilyet minden könyv végén szívesen látnék.

Én nem bírálom Hannaht, aki nem élt át hasonlót az nem értheti meg, hogy mennyire számítanak az ilyen apró kegyetlenségek. Az írónak nem is volt ezzel a könyvvel a célja (szerintem), hogy egy olyan könyvet írjon amiben elfogadjuk a szereplő döntéseit, hanem az, hogy ráébressze az olvasókat, hogy bizony ilyen is lehet. Ezért kell jobban odafigyelnünk egymásra, és megérteni milyen kegyetlenek tudnak lenni a tinédzserek. Ez a könyv lehetne akár kötelező olvasmány a diákok számára, (ahogy az író is írja a könyv végén), beszélgessenek róla, legyen beszédtéma az órákon - épp azért, hogy rádöbbenjenek, hogy ilyen is van, és vigyázzanak egymásra, segítsenek egymásnak.
5/5

6 megjegyzés:

  1. Azt hiszem elolvasom ezt a könyvet!Sajnos vannak hasonló élményeim,s kíváncsi vagyok,hogy ezt más hogy látja...
    Köszi a linket,sokat segíthet ezután,ha keresek valamit! :)

    VálaszTörlés
  2. én is olvastam. Sajnos én is nagyon rossz helyzetben vagyok a suliban, és bár nem egy pletyka miatt, de rosszabb sztem mint Hannah-nak. Szerencsére én nem gondolok öngyilkosságra. Ez a könyv nagyon szépen megmutatja, hogy rosszabb, ha valakit érzelmileg terrorizálnak,mintha megvernék.

    VálaszTörlés
  3. Sajnálom, hogy ez a helyzet veled - erőt és kitartást kívánok, és azt hogy ez a pár év ne keserítse meg az életed!! Nekem se volt a legjobb a helyzetem, sose voltam a menő csaj az osztályból, de pár évvel a középiskola utána már főleg csak a jóra emlékszem - több jó emléket gyűjtöttem utána, amik kitörlik a rosszakat.

    VálaszTörlés
  4. Meg bírom érteni Hannah-t. Szerintem mindenki átérzi, aki kicsit is más volt a suliban, mint a többiek.

    VálaszTörlés
  5. Hatottál rám, eddig is gondolkodtam, hogy elolvasom, de mostmár biztosan elfogom, köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, elég megosztó ez a könyv, de egy fontos problémára hívja fel a figyelmet!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.