J. D. Salinger - imádat

február 28, 2011
'Régi' kedvencem Salinger - először a Zabhegyezőt olvastam, ezzel már annyira megnyert magának, hogy az összes könyvét (azt a kevéskét) imádom, nagyon tetszik a stílusa, a nem hétköznapi szereplői, a gondolkodásuk, még ha nem is mindig értem őket.

A Franny és Zooey - két részből álló kisregény (mondjuk, vagy hosszabb novella), lényegében az első rész (a Franny című) szól a Glass család legfiatalabb lányáról, Frannyről - egy délutánjáról, amikor az étteremben elájul. A második részben (Zooey) megismerjük a családját főleg a két idősebb bátyját Seymourt és Buddyt (akik visszatérnek a Magasabbra a tetőt ácsok/Seymour: Bemutatásban) és persze Zooeyt. Megtudjuk milyen volt a gyerekkoruk, miért 'mások' mint a többi ember, és mi vezetett Franny idegösszeomlásához.
Hosszú monológokból áll a könyv, sok érdekes pszichológiai és vallási (nem mindig keresztény, van itt szó taoizmusról, buddhizmusról stb) dologról szó van.
Az tetszik leginkább Salinger stílusában, hogy hangulatot teremt - nem írt hosszú regényeket, inkább novellista, kevés helyszínnel dolgozik, de mégis élvezem minden könyvét.

Magasabbra a tetőt ácsokban visszatér Buddy és Seymour: itt is csak egy nap történéseit követhetjük nyomon - Buddy elmegy S. esküvőjére, de S. nem jelenik meg, mindenki felháborodik, micsoda ember, Buddy pedig önkéntelenül a menyasszony barátaival kerül egy autóba. Ezeknek az embereknek a beszélgetése a novella fő része, eljutnak Buddy lakására is - ismét kevés helyszín, néhány ember, sok monológ, de számomra mégis érdekes. Szerintem sokan épp ezért nem szeretik S-t, mondván, hogy unalmas, de engem megfogott.
Kész.

Mindenki olvasson tőle valamit, ha még eddig nem tette! :)))

5/5 - minden műve :D

5 megjegyzés:

  1. Úú akkor örülök, hogy fölraktam a Zabhegyezőt a várólistámra :) Semmit nem olvastam még Salingertől, de annyit említik ezt a könyvet, hogy kíváncsi lettem rá.

    Amúgy még egyetlen könyvet sem olvastam el a 12-ből, amit kiszemeltem, de most már tényleg el akarom kezdeni "teljesíteni" a penzumot.

    És el is megyek a könyvtárba a Zabhegyezőért holnap :D

    VálaszTörlés
  2. :))
    Én csak ajánlani tudom, ha bejött a Zabhegyező szerintem a többi is beszippant majd!
    (Amúgy titkosított lett a blogod? :( )

    VálaszTörlés
  3. Egy-két éve olvastam a Zabhegyezőt és egyszerűen "beszippantott", hogy a Te szavaiddal éljek. :) Nagyon jó volt.

    Egy angol órán a tanárom látta, hogy mit olvasok, és megjegyezte, hogy nem sűrűn lát ilyen könyvet ilyen korú diákok körében (kb a soha). Hát igen, furi az ízlésem. :P

    A többi könyvét még nem olvastam, de majd sort kerítek rá. Az a baj. hogy annyi minden van, amit szívesen olvasnék és olyan kevés a szabadidőm. :S

    VálaszTörlés
  4. Linsy - egyetértek - én is annyi könyvet olvasnék (pl kb 17 új olvasatlan könyvem van).
    Ezt a könyvet apukám hatására olvastam el, neki volt meg, már nem emlékszem mikor is olvastam de jó pár éve, tizenévesen. Pár éve olvastam a 9 történetet, most pedig a fentieket újra olvastam :)))

    VálaszTörlés
  5. Mindenféleképpen "félre akartam tenni" a blogot egy kicsit, de nem akartam törölni, ezért inkább lehúztam a redőnyt, hogy senki ne lásson be ;)

    Majd ha kitavaszodik végre, és szép idő lesz, akkor frissen és vidáman folytatom az írást a publikumnak :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.