Virginia Woolf - Flush

október 11, 2010
Tartottam tőle, hogy ennek a könyvnek is nehéz, bonyolult lesz a stílusa (mint a Mrs Dallowaynak, vagy az Orlandónak - aminek egyszer nekiálltam, de nem jutottam sokáig vele), de kellemesen csalódtam :)
Nagyon könnyen, gyorsan haladtam vele, nem volt olyan sűrített jelentésű mondatok mint a Mrs Dalloway-ben, nagyon érthető és világos volt a stílus.
A könyv egyáltalán nem hosszú, az új Európa Kiadós változat van meg nekem, kemény 129 oldal, a jegyzetekkel együtt (amik meglepően érdekesek voltak).

A történet főszereplője Flush, a cocker spániel. A könyv első lapjain megtudjuk, hogy bizonyos hierarchia létezik kutya és kutya között - a spánielek az angol kutyák egyik elit osztálya :)
Flush egy egészséges, szép példánya a fajának, 1842-ben született (jah vicces az alapkoncepció: Flush életrajzát olvashatjuk, van evvel kapcsolatban sok kiszólás is ami megerősíti ezt) és első gazdája Miss Mitford ajándékba adja őt Elizabeth Barrett Brownin költőnőnek.
(Most néztem utána, hogy ő egy valós személy, és itt a wikipédiás leírásnak megfelelően alakulnak az események a könyvben is. )
Szóval Flush egy új világba csöppen, és 1842-től Elizabeth kutyája lesz, innentől ismerjük meg mi is a lány/nő életét. Szegény Flushnak hozzá kell idomulnia a gazdájához, aki az egész napot a szobájában tölti, néha járhat el sétálni, de okos kutyáról van szó :) teljesen a Elizabeth életmódjához szelídül. Nekem nagyon tetszett ez a ragaszkodás, ahogy a kutya fokról fokra megtanulta ennek az életnek a szabályait, lehetőségeit. És az is, ahogy figyelte az eseményeket - sejtette a levelek érkezéséből és a gazdája megváltozott viselkedéséből, hogy valami készül. Ahogy írta is egy helyen nagyon érzékeny lett az emberi történések iránt.
Bántott amikor arról olvastam, hogy szegény kutyát elhanyagolta Elizabeth a szerelme miatt, de aztán újra jó kapcsolatuk lesz.
Virginia 'feldobta' az eseményeket azzal, hogy Flusht elrabolják - szörnyű körülményeket kell kiállnia és ebben a részben kihangsúlyozza a társadalmi különbségeket. Másik rész, ahol ezek fontossá válnak - Itáliaban - csak pozítív dolgokat ír róla, itt már nem kell se kutyának se embernek félnie, mindig süt a nap, még Elizabeth is megerősödik és egészséges lesz.
Halvány feminista szálat is felfedezhetünk, Elizabeth egyik kifakadásában, amikor apja megtiltja, hogy kifizessék Flushért a váltságdíjat: "Én ebben az ügyben a zsarnokok förtelmes rémuralma ellen harcolok: férjek, apák, testvérek s általában mindenféle despoták önkénye ellen."

Összességében a könyv nagyon érdekes, könnyen olvasható (akár fiatalabbak is bátran nekiállhatnának), és elég vidám történet.

5/5

7 megjegyzés:

  1. Woolftól én eddig csak az Éjre nap-ot olvastam... hát, talán nem azzal kellett volna kezdenem :) Néha derengett valami, hogy "na most ezt értem, már világos", de aztán megint úgy belebonyolódott az egyes szereplők gondolataiba, érzelmeibe, meg ezeknek az elemezgetésébe, hogy újra elvesztettem a fonalat. Mondjuk azért végigolvastam (648 oldal), de nem vágnék bele még egyszer :)

    Talán megpróbálkozok majd ezzel a kutyussal :D

    Egyébként ha még nem értesültél róla akkor válaszolok a kérdésre: már lehet kapni a Librinél a Méregnaplókat :)

    VálaszTörlés
  2. Ja, amúgy nekem is ez az Európa kiadós változat van meg (ugyanezzel a képpel, csak narancsosabb árnyalatban) :D

    VálaszTörlés
  3. Na jó, mindjárt befejezem a szövegelést :D Csak azt még le akartam írni, hogy mielőtt azt gondolnád, hogy valamiféle nagyzolásból olvasok ilyen -koromból adódóan - abszolút nem nekem való könyvet, elmondom, hogy a Vágy és vezeklés c. könyvet imádtam és abban volt megemlítve az írónő. Ezért lettem rá kíváncsi. Briony miatt :)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy írtál :))
    Háát- Éjre nappal még találkoztam, majd egyszer nekiállok :)
    A Flush olyan, mintha nem is ő írta volna :D Tök érthető, követhető - jó nem gyerekmese, de sokkal világosabb és érthetőbb a stílusa mint amúgy.
    Az Európa kiadó Woolf sorozata szép, egyszerű, teszik, hogy mindegyik más színárnyalatú - egy bajom van vele: elég drága - pl.: ez a 120 oldalnyi könyv is 2200Ft - jó tudom, hogy igényes mind a mű, mind a kivitelezés, de akkor is. :(

    Szerintem nem nagyzolás, vagy különcködés, ha ilyen igényes irodalmat olvasol - ez inkább becsülendő!!! Jó lenne, ha többen is olvasnának hasonló könyveket :)

    VálaszTörlés
  5. Egy 120 oldalas könyvnek tényleg elég borsos a 2200Ft-os ár viszont az Éjre nap "csak" 2800Ft volt... úgy látszik nem a terjedelem számít. Vagyis számít, de nem annyit mint gondolnánk.

    Most látom, hogy te is olvastad a V. és vezeklést :) Én is a film kapcsán bukkantam rá, de én nem láttam előbb a mozit, csak olvastam róla egy filmmagazinban.

    Teljesen egyetértek: ez az egyik legjobb könyvadaptáció amit láttam. A hangulatok, a színek... most kedvem támadt újra megnézni :)

    VálaszTörlés
  6. most hoztam ki a könyvtárból :) majd írom hogy hogy tetszett, de bízom az ízlésedben, tudod :)

    VálaszTörlés
  7. na remélem hasonló véleményen leszünk :):)))

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.