Joanne Harris - Urak és játékosok

"Egy régi, nagy hagyományokra visszatekintő fiúiskola, a St. Oswald valahol Észak-Angliában a helyszíne Joanne Harris nagy érdeklődéssel várt új regényének.. Még alig kezdődött meg az új iskolaév, de a tanárok és a diákok számára máris a nem szívesen látott változás szelei fújnak. Az újdonságot a számítógépek világa jelenti, és a különc, az iskolában évtizedek óta tanító latin tanár, Roy Straitley végre - bár kissé vonakodva - a visszavonulást fontolgatja. De a versengések, féltékenykedések, kisstílű torzalkodások és mindennapos krízisek hátterében valami sötétebb árny is megmozdul. És egy tizenöt éven át dédelgetett, rejtegetett neheztelés végül felszínre kerül. Ki rejlik a "Vakond"
[a könyvben Tégla néven szerepelt] álarca alatt, akinek kegyetlen tréfái lassanként erőszakba, vagy akár gyilkosságba torkollanak? És hogy dönt romba mindent egy rég elfeledett botrány?"

Ebben a könyvben az írőnő egy új oldalát ismertem meg. Itt nem egy romantikus, főzőcskézős, illatos világot teremt meg, hanem egy kegyetlen és hátborzongató, de mégis valós világot. 

A helyszín Anglia, a St.Oswald fiúiskola; két narrátorunk van Roy Straitley (a St. Oswald nyugdíjazás előtt álló tanára, akinek remek beszólásai vannak) és a titokzatos merénylő, aki bosszút forral a magániskola ellen. A merénylőt/Téglát gyerekkorától ismerjük meg, amikor is az apja munkát kap a magániskolában, mint kapuőr. A gyerek unatkozik ezért egy új időtöltés talál magának: beszökik az iskolába, és szép lassan beolvad a többi fiú közé - szerez magának egyenruhát, a folyosókon lófrál, mintha oda tartozna. Ez kis csíny egyre jobban elhatalmasodik rajta, egyre jobban az iskola megszállottjává válik. Úgy járkál ott mint egy kísértet - hiába látják, senki sem ismeri, de azt sem sejti senki, hogy nem oda való. Végül barátságot köt egy lázadó fiúval, Leonnal, és még őt is átveri azzal, hogy tényleg a St. Oswaldba jár ...

A könyv jelenében megismerjük Roy Straitleyt, az új tanév nehézségeit, a kollégákat és az új tanárokat. A félév során egyre több botrány történik (eltűnik egy gyerek, pedofíliával gyanúsítanak egy tanárt...) és látjuk arra megy ki a játék, hogy a St. Oswaldot teljesen tönkretegyék.

A könyvben tetszett, hogy két nézőpontból láthatjuk az eseményeket, és találó volt a sakkos hasonlat (a fejezetek a sakkból vett kifejezések voltak) és persze a vége.

Na itt most nagy spoiler következik, aki nem olvasta tényleg ne nézze meg, mert megfosztja magát egy hatalmas áll leeséstől!
Szóval, aki olvasta jelölje ki a szöveget:

Joanne Harris végig félrevezette az olvasót: adott egy fiúiskola, adott egy gyerek, aki "beépül" ebbe az iskolába - a logika azt diktálja, hogy ez a gyerek egy fiú! És nem! Furcsálltam is, hogy nem tudjuk mi a keresztneve a főszereplőnek, a második furcsaság az volt, amikor Leonnal a tetőn beindultak a hormonok - nem értettem miért döbbent meg annyira Leon. Aztán amikor jött az a visszaemlékezés, hogy Straitley kihallgatta JULIA! Snyde-ot, mondom miért van lányneve ennek a fiúnak - na ott esett, hogy talán azért, mert lány! Húúúú, szóval jó nagy csavar van a végén!
Spoiler vége.


5/5

4 megjegyzés:

  1. Nekem is csak akkor esett le, hogy.....mi van, mikor megtudjuk a nevét :) Teljesen elképedtem, mert fel se merült bennem ez a lehetőség...

    Nagyon szeretem az írónő stílusát, és ezt a könyvet is, annak ellenére, hogy teljesen más hangulatú mint a többi könyve (igaz, eddig csak a Csokit és a Szederbort olvastam ezen kívül ;)

    VálaszTörlés
  2. Igen hát sose gondoltam volna - azt még elfogadtam, hogy egy kicsit fura gyerek a főszereplő, de a nemében nem kételkedtem és hát le esett állal olvastam tovább :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem ez Joanne Harris legjobb könyve (na jó, meg az összes többi), pont az a jó benne, hogy tökre sokkol. Fél óráig nem tudtam feldolgozni, hogy a főszereplő nő!
    Egyébként nagyon tetszik az oldalad, kilinkelhetlek?

    VálaszTörlés
  4. Szia! Köszi, igen linkelhetsz :) Örülök, hogy tetszik a blogom :) Megyek megnézem a tiédet! :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.