2 Filmajánló

június 14, 2010
Agóra

A film a kereszténység hódításáról szól, a színhely Alexandria.
A főszereplő - egy filozófus nő - Hüpatia, aki az alexandriai könyvtárban tanítja az ifjakat.
A filmben főleg a keresztények és a zsidók gyilkolásszák egymást - szörnyű látni és tudni, hogy emiatt annyi embernek kellett meghalnia - nem csak a kora középkorban.
Megdöbbentő, de valószínűleg hiteles az ahogy a különböző vallások képviselői, hogyan viselkednek egymással, hogyan próbálják a saját igazukat bebizonyítani.
Hüpatiának a tudomány a fontosabb, és nem akarja elfogadni Oresztész szerelmét, pedig ő kiáll akkor is mellette, amikor a keresztények alexandriai püspöket elvakult módon boszorkánynak ítéli - csak azért, mert ő tudós nő, és tanítja és tanácsaival irányítja a férfiakat.
A film vége tragikus, Hüpatiával volt rabszolgája végez (aki szintén szerelmes volt belé), de ezzel megmenti a nőt, attól, hogy halálra dobálják kővel.
Jó film, megható és megdöbbentő; és aki szereti a történelmi filmeket, annak tudom ajánlani.

Copperfield Dávid

Egyik kedvenc könyvem BBC-s változatát ma néztem meg.
A film (filmek -mivel 2 részes) 3 órás és nem csak a gyerekkor, hanem Copperfield felnőttkorát is bemutatja. Én sajnos még csak a gyerekkorát tartalmazó kötetet olvastam, de meg akarom szerezni a 2-ikat is.
Nagyszerű adaptációról beszélhetünk, nagyon jól visszaadja a könyv hangulatát, gyönyörű és korhű minden, a színészek csodásan teljesítenek (főleg Uriah Heep alakítója remekelt, ezáltal a néző tényleg undorodik a figurától). A készítők nagyon ragaszkodtak a könyvhöz, a párbeszédek megegyeznek a regényével.
Ki kell emelni még a kis Copperfieldet játszó Daniel Radcliffeet, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól fog játszani, teljesen természetesen alakítja a szerepét, és teljesen elvarázsolt az ártatlan kék szemeivel. (Itt jegyezném meg azt a furcsaságot, hogy a legtöbb színésznek kék szeme volt, érdekes :) )
Szóval aki olvasta, annak kötelező megnéznie!
5/5 - Kedvenc. :)

5 megjegyzés:

  1. A BBC-s filmeket szeretem, az ő gondozásukban volt anno a 6 részes Servants-Szolgálók című filmecske, amit nagyon de nagyon szerettem. (a Duna tv-n volt)
    Az Agorát meg én is meg szeretném nézni, mióta az öcsém csórt róla egy giga-mega nagyságú posztert:)))

    VálaszTörlés
  2. Én most néztem meg az Agora című filmet. Köszönöm az ajánlást. Annyira jó, hogy Rachel Weisz kapta a női főszerepet. Nagyon tetszett ebben a filozófus szerepben. Én nagyon sajtáltam a Davus (Max Minghella), mert látszott rajta mennyire szereti Hüpatiat és mégis ilyen tettet hajtott végre, csak, hogy elkerülje a még szörnyűbbet...mikor belenéznek egymás szemébe és a nő rábolint a gyilkosságra...ó, jajj. Eszméletlenül jó film!!!
    Még mindig a hatása alatt vagyok és leszek is egy ideig azt hiszem :D

    VálaszTörlés
  3. hát igen elég drámai film. Rachel Weisz nekem is tetszett ebben a szerepben, szóval jó film mindenképpen meg kell nézni :)

    VálaszTörlés
  4. Még én is a hatása alatt állok, pedig két napja néztem. Davus vonzalma már a legelején feltűnt, Orestesre azt hittem, valami bunkó, beképzelt fickó lesz, de nem. Néha nem tudtam, hogy most akkor ki mellé álljak, mert Hypatia volt a főszereplő, de azért én is keresztény vagyok.....Isten nem támogatta volna a gyilkolást, ebben biztos vagyok. Tetszettek azok a részek, amikor Orestes már feljebb jutott, de még akkor is tisztelte a hölgyet. Davus tette a végén megdöbbentett, egyáltalán nem értettem. Talán azért tette, hogy a nőnek ne kelljen még többet szenvednie? Szerettem volna erre még magyarázatot kapni. Ötös a film:)

    VálaszTörlés
  5. Megrázó film, annyi biztos!
    Davusról: mivel nem tudta volna megszöktetni, elmenekíteni Hüpatiát, ezért inkább megadta neki a gyors halált, így "csak" pár percet(v még annyit se) szenvedett; nem hagyhatta, hogy azok a barbárok annyi szenvedést okozzanak neki avval, hogy kövekkel dobálják halálra.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.