A franciák mindig bujálkodnak ...

április 24, 2010
Nincs igazam? :D
Miért mondom/ írom ezt? Elolvastam Maupassant Szépfiúját.
Amikor olvastam, hogy Rob Pattinsonnal és több neves színésszel most forgatják a Bel amit először nem tudtam, hogy ez egy regény, aztán szépen utánaolvastam és felkeltette az érdeklődésem, ezért kapva kaptam az alkalmon, amikor Pesten jutányos áron hozzájutottam :)

A főszereplő Georges Duroy, egy leszerelt katonatiszt, máról a holnapra él. De aztán a véletlen/sors útjába sodorja régi katonatársát, Forestiert, aki már befutott újságíró, van egy szép felesége, lakása. Forestier felkarolja Georges-ot, és munkát szerez neki annál az újságnál, ahol dolgozik.
Duroy nagyon ravasz és nem túl erkölcsös fickó. Elcsábít egy férjes asszonyt, Marellenét, akihez ragaszkodik az egész könyvben (még az utolsó sorokban is rá gondol), de ált. csak kihasználja. Ő segíti ki még a könyv elején kölcsönnel (amit később se ad vissza neki).
Elmondható, hogy nagyon magasra jut, a ravaszságának és nőinek segítségével.
Miután Forestier meghal, feleségül veszi az özvegyét, Madelainet, aki az újságnál és egyéb körökben magas pozícióba juttattja. Közben elcsábítja a főszerkesztő feleségét, Walternét - de benne nem sok öröme telik. Eközben Marellné még mindig a szeretője. Majd trükkösen elválik Madelaine-től, és feleségül veszi Walterné fiatal lányát, Suzanne-t. A regény az ő házasságkötésükkel ér véget.
Nem ilyen boldog befejezésre számítottam, azt hittem, hogy majd történik valami és Duroy elbukik és olyan szegény lesz, mint a könyv elején - ehelyett folyamatosan egyre magasabb körökbe jut, egyre több nőt szédít el, akiket kihasznál.
Elítélendő és egyúttal figyelemre méltó figura - erkölcsileg úgymond nulla (nem okoz neki gondot a szeretői férjeinek a szemébe nézni), de bámulatos ahogy csűri csavarja az eseményeket a saját hasznára. Végül ezért is kapja meg Walterék gazdag leánykáját, az apa fél is tőle, hogy mit tehetne velük egy ilyen ravasz ember.

Összességében tetszett a történet, a nyelvezet is, könnyen - gyorsan olvasható, nincs sok unalmas leírás, pörögnek az események.
5/5

2 megjegyzés:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.