Ian McEwan - Vágy és vezeklés


Sajnálom, hogy a filmet előbb láttam, mint ahogy a könyvet olvastam ... bár lehet, hogy akkor meg nem vettem volna meg, sőt valószínű :) A film és a könyv szinte mindenben megegyezik, talán ez volt az utóbbi időben az a könyvadaptáció amit láttam, ami nagyon pontosan követi a regényt!


Egy nagyon meleg nyári napon sorsfordító események történnek a Tallis-házban...
Briony a család legkisebb gyermeke, aki író szeretne lenni és elvan a saját álomvilágában; nővére Cecilia nemrég végzett az egyetemen és keresi a helyét az életben; a család által alkalmazott takarítónő fia Robbie is szintén most fejezte be az egyetemet, és előtte áll az élet. Ian nagyon szépen leírja a terveit a vágyait, az életerőtől duzzadó fiatal férfit - ezért még tragikusabb, ami később történik!

Cecilia és Robbie kapcsolata érdekes, gyerekkorukban jó barátok voltak, de az egyetemi éveik alatt elhidegültek egymástól, nem is értették, hogy miért. De ezen a nyári napon mindenre fény derül. Szép életük lehetne, de Briony túlfűtött képzelete közéjük áll és tönkretesz mindent, de a két fiatal szerelme talán még erősebb is lesz emiatt.

A könyv első része csak erről az egy-két nyári napról szól (1935-ben), a második 5 évvel később, Robbie a francia fronton van, Cecilia elhagyta a családját és ápolónőnek állt, Briony pedig szintén nővér ruhába bújik, vezekelve a múltbeli bűneiért.

Ian McEwan stílusa különleges, néhol fojtogatóan összetett; Virginia Woolfhoz hasonlít - akit említ is a regényben. A regény úgy van beállítva, mintha Briony írta volna - az utolsó fejezetben fény derül néhány megdöbbentő dologra.

5/5 Gyönyörű leírások, megdöbbentő és tragikus események, a háború szörnyen reálisan megjelenítve.

Kiadó: Ulpius
Kiadás éve: 2007
Eredeti cím: Atonement
Oldalszám: 351
Ár: 3000 Ft
Borító: 4/5
Eredeti borító: 5/5

Fülszöveg:

"1935 nyarának legforróbb napján a tizenhárom éves Briony meglesi nővérét, amint az a szomszéd fiú szeme láttára levetkőzik, és a Tallis-ház parkjának ékes szökőkútjába merül. Az írói tehetséggel megáldott kislány a nap folyamán más rejtélyes események szemtanúja is lesz, és gyermeki, de nem éppen ártatlan képzelete kiszínezi a valóságot, szörnyű titkokat sejt a két kamasz évődése mögött. Egy avatatlan kézbe került szerelmi vallomás, egy balul sikerült családi estély, és a túlfűtött gyermek döntő lépésre szánja el magát, ami tragédiába torkollik, és aminek jóvátételéhez talán egy élet is kevés. A Vágy és vezeklés ragyogóan és lebilincselőn ábrázolja a gyermekkor végét, azt a pillanatot, amikor első komoly döntésünk súlya ránk nehezedik. Vajon hazudhatunk-e magunknak egy életen át? Az évtizedeket átívelő regény a háború sújtotta Anglia harctereitől, napjainkig kíséri végig egy beteljesületlen szerelem történetét, míg a középpontban a szégyen és a megbocsátás, a jóvátétel és a nehéz feloldozás mélységes – és mélységesen megindító – vizsgálata áll. A Booker-díjas Ian McEwan művei több mint negyven nyelven jelennek meg. Érzéki nyelvezetét, filmszerű látásmódját és hihetetlen emberismeretét világszerte méltatják. Kritikusai szerint a brit irodalom ezzel a regénnyel lépett be a XXI. századba."

3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy neked is tetszett. Az utóbbi hónapok legnagyobb filmélménye volt számomra.

    VálaszTörlés
  2. Hát igen nekem is!
    Tegnap újra megnéztem és felfedeztem jó pár mozzanatot, amit csak a könyvben fejtenek ki.
    Pl.: amikor először mutatják Robbiet - épp a cipőjét húzz - a könyvben le van írva, hogy vmi hülye késztetéstől vette le, mert nem akartam koszos cipővel összejárkálni a padlót...
    meg amikor Cee, 'gonoszcsokigyáros' és Leon a medencénél vannak, akkor láthatjuk a testvérek összemosolygását - amit a könyv szintén részletesen kifejt :D
    Szóval megéri többször megnézni, olvasni, mert tényleg szép és elgondolkodtató.
    A fil tényleg tökéletes adaptáció!!!

    VálaszTörlés
  3. Teljesen egyetértek a megítéléseddel, szerintem is gyönyörű regény. És magam is örültem, hogy végre a filmváltozat sem tér el merőben. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.