Peter Mayle - Bor, mámor, Provence

február 07, 2010
Először a film változatban találkoztam ezzel a történettel. A filmben főleg a látvány ragadt meg, maga a birtok, a ház, Max gyerekkori emlékei. Viszont a filmben a főszereplő teljesen más, mint a regényben. A filmbeli Max egy seggfej (már bocsánat ;) ), őt csak a pénz érdekli, el akarja adni a birtokot, és munkamániás. A könyvben viszont egy szimpatikus Max-et ismerünk meg, aki meg akarja tartani az örökségét, hogy új életet kezdjen, ami sikerül is neki. Nem azt mondom, hogy rossz a film (mert amúgy tetszett), egy másik nézőpontot érvényesít, a főszereplők jellemét megváltoztatva adja elő a történetet.
A könyvben még hangsúlyosabb szerepet kap Roussel "kis" csalása a borral, amire fokozatosan fény derül.
Kellemes, szórakoztató, helyenként izgalmas történet. Tetszett. :D

"Max Skinner nem különösebb sikerrel igyekszik lángra lobbantani a londoni pénzvilágot, és amikor a főnöke lenyúlja legfontosabb ügyfelét, elérkezettnek látja az időt, hogy szemügyre vegye azt a jókora provence-i szőlőskertet, amelyet nemrég megboldogult bácsikája hagyott rá. Megérkezvén a kis provence-i faluba, Max boldogan adja át magát a táj, a napsütés és a dél-francia konyha, no meg a birtokot kezelő káprázatos külsejű notaire és a helyi kis étterem kábítóan vonzó tulajdonosnője vonzásának, már-már meg is feledkezvén örökölt vagyonáról.
Ami talán nem is lenne annyira rossz ötlet, ugyanis a birtok bora inkább csak afféle lőre. No de akkor, üt szeget Max fejébe a gondolat, miért igyekszik annyira megszerezni a földet a birtok kezelője? Amikor aztán megérkezik Kaliforniából egy gyönyörű fiatal nő, és kiderül, hogy nem csupán ezerszer többet tud a szőlőről és a borkészítésről, mint Max, de ráadásul nagyon valószínű, hogy törvényes igényt tarthat a birtokra, a cselekmény nekilódul, és remek bonyodalmakból szőtt útvesztőkön végigkanyarogva váratlan végkifejlethez érkezik.
Igazán élvezetes olvasmány ez a könyv, elringat Provence megannyi érzéki csodájával, s közben elmesél egy a bortermelés roppantul jövedelmező és kegyetlen versenyt diktáló világában játszódó magával ragadó történetet. Ez Peter Mayle eleddig legjobb és legélvezetesebb regénye."

Ami nem tetszett:
mivel nem tudok franciául eléggé zavart, hogy sok francia kifejezés szerepelt a szövegben.

Nekem 4,5/5

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Szeretnénk az oldaladat az alábbi linken ajánlani: http://freeblog.hu/konyv/ Ha bennevagy, légyszi' dobj egy levelet ide: natashaklimov@gmail.com. További szép napot! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nagyon köszönöm,hogy láttál bennem fantáziát,s kreatív blogger díjjal jutalmaztál.Annak is örülők,hogy tetszik a blogom(ok),beleértve a Jane Austen-t is.
    Elolvastam jó pár könyvajánlódat,s nagyon tetszik a stílusod a könyvek összegzésénél!De,ha már a "Bor,mámor,Provence" c.könyvnél tartunk, teljesen igazad van abban,hogy zavaró benne a sok francia kifejezés.Láttam a filmet is,de a könyv jobb!Legalábbis szerintem...
    Nagyon jó a blogod!
    Legyen szép heted!
    Üdv:Kriszti(Christine)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.