Mona Lisa mosolya

szeptember 04, 2009
Ma néztem meg ezt a filmet, a rossz időre való tekintettel :D Mostanában úgy is érdekel az '50-es évek Amerikájának zenéje és divatja, és ez a film pontosan 1952-1953-ban játszódik. Szeretem az ilyen filmeket, amikből megtudhatjuk, hogy milyen volt az adott kor, mik voltak a fő elvek (az 50-es évek elit családjaiban az volt az álom, hogy a lányok férjhez menjenek Feleségek legyenek, és azon túl nem érdekelte őket más csak a Család, a Gyerekek és a Férj -mind nagybetűvel, igen.) A filmben az új tanár, Katherine (Julia Roberts) megpróbálja ráébreszteni a lányokat, hogy nem kell ezt az utat követniük, és a film végén a tanár legnagyobb ellensége(?) mer változtatni a sorsán, a saját kezébe veszi az életét, elválik az újdonsült férjétől, aki megcsalja. Nekem nagyon tetszett ez a film, a képi világ nagyon szép volt, azok a ruhák, sminkek (klasszikus piros körmök, piros rúzs)...

A történet:
"Katherine Watson (Julia Roberts) 1953 végén Kaliforniából New Englandbe utazik, hogy művészettörténetet tanítson a Wellesley College leányiskolában. Abban a hiszemben lát neki a feladatnak, hogy tanítványai, akik az állam legjobb és legtehetségesebb diákjai, élni fognak az előttük felvillanó lehetőségekkel.

Ám hamarosan rá kell jönnie, hogy a tekintélyes intézményben nagyon is konzervatív légkör uralkodik. A lányok stílus- és etikett tanára, Nancy Abbey (Marcia Gay Harden) széles körben osztott nézetei szerint egy fiatal lány számára sokkal értékesebb egy eljegyzési gyűrű, mint tudományos műveltség. Amikor Katherine önálló gondolkodásra bátorítja a tanítványait, összeütközésbe kerül a tanári kar és a diákok konzervatívabb tagjaival, akik közül legelszántabb ellenfele egyik saját tanítványa lesz, az arisztokrata származású Betty Warren (Kirsten Dunst). Betty nemrég ment férjhez, így amikor Katherine rábeszéli legjobb barátnőjét, Joant (Julia Stliles), hogy ahelyett, hogy elfogadná küszöbön álló eljegyzését, menjen a Yale-re továbbtanulni, a legelszántabb ellenfelévé válik. Katherine érkezése felbolygatja az iskola és a diákok életét, tanítványainak előbb-utóbb dönteniük kell, merre akarnak tovább menni.

Egy világban, ami megmondja nekik, hogyan éljenek, Katherine arra tanítja őket, hogyan gondolkozzanak. A döntés hatással lesz egész további életükre, és a választás nagyon nehéz. Még Katherine-nek is."


Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.